Denna webbplats arkiverades den 18/07/2014
18/07/2014

Sökväg

Näringsliv och företagande

Jordobservation

Copernicus

Cyklar du i stan men oroas av luftföroreningarna? Det finns ingen slutgiltig lösning på problemet, men med en ny EU-tillämpning kan du hålla koll på luftkvaliteten så att du vet om du ska ta cykeln eller inte. Det är tack vare Copernicus, det europeiska jordobservationsprogrammet, som ger tillgång till aktuella uppgifter om luftföroreningar.

Tjänsten Obsairve är bara en av flera tillämpningar som använder uppgifter från Copernicus-satelliter, som fungerar ihop med en markbaserad infrastruktur.

Avancerad jordobservation kan användas för att övervaka och förhindra farliga miljöförändringar, till exempel utsläpp av växthusgaser, uttunning av ozonskiktet eller variationer i UV-strålningen från solen. För att kunna motverka dessa fenomen på ett effektivt sätt behövs ökad kunskap.

”Copernicusprogrammet är nu fullt utvecklat och alla dess tjänster kan snart börja användas. Tack vare den ökade tillgången till data kommer användandet att öka och på så vis bidra till den tillväxt som vi så väl behöver.”

Copernicus kan också bidra till att skydda vår planet och våra samhällen. Systemet kan till exempel användas för att bekämpa olika typer av katastrofer genom att bidra till bättre och snabbare räddningsinsatser.

Det kan också skydda kritisk infrastruktur mot terroristattacker och hjälpa kustbevakningen att övervaka våra havs- och sjögränser genom att ge dem viktig information.

Allmänheten och företagen kan dessutom dra nytta av de affärsmöjligheter som Copernicus skapar. Omkring 38 000 nya jobb kan skapas mellan 2015 och 2030, vilket ger ekonomin ett tillskott på cirka 30 miljarder euro.

Branscher som kan ha nytta av Copernicus är rymdindustrin och tjänster för framtagning och spridning av data. Flera andra ekonomiska sektorer kan också indirekt tjäna på bättre jordobservation, till exempel inom vatten, transport, olja och gas, skadeförsäkring, jordbruk och el.

EU-kommissionen har arbetat med projektet sedan slutet av 1990-talet, då man tillsammans med Europeiska rymdorganisationen startade initiativet för global övervakning för miljö och säkerhet (GMES).

Copernicus är helt enkelt det nya namnet på GMES. Namnändringen gjordes när projektet fick en nystart. Precis som vetenskapsmannen Nicolaus Copernicus bidrog till bättre kunskap om världen på 1500-talet, kommer EU:s Copernicusprogram att hjälpa oss att i grunden förstå vår föränderliga planet och att förbättra invånarnas livskvalitet genom konkreta åtgärder.

Läs mer English (en)

Senaste uppdatering: 18/07/2014 |  Till början