Zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Vloge in obrazci

Če pravice iz socialne varnosti uveljavljate v več državah (v članicah EU, Lihtenštajnu, Švici, na Islandiji ali Norveškem), vam bodo morda prav prišli spodnji nasveti.

Prenosni dokumenti

  • Vse podatke v zvezi z zahtevkom si večinoma neposredno izmenjajo zavodi za zavarovanje. V nekaterih primerih pa boste morda potrebovali „prenosni dokument“ (nekdanji obrazec E), s katerim boste v tujini lahko dokazali svoje okoliščine. Več o prenosnih dokumentih boste našli v odgovorih na pogosta vprašanja.
  • Prenosni dokument ponavadi na zahtevo izda pristojni zavod za zavarovanje. Priporočamo vam, da zanj zaprosite pred odhodom v tujino. Tudi če tega ne storite, ustrezni zavod v državi, v katero odhajate, zaprosi za potrebne podatke neposredno pri pristojnem zavodu države, v kateri ste zavarovani.
    Poiščite pristojni zavod na našem seznamu

Roki

Pri uveljavljanju pravic iz socialne varnosti v različnih državah je spoštovanje predpisanih rokov za oddajo vlog in dokumentov težje. V skladu s predpisi EU lahko svoj zahtevek v predpisanem roku oddate tudi ustreznemu zavodu ali sodišču v državi prebivališča ali obiska, če ste bili tam zavarovani. Ta bo vašo vlogo nato posredoval pristojnemu zavodu (v drugi državi).

Jeziki

Vloge, dopise in dokazila lahko predložite v slovenščini (ali katerem koli drugem uradnem jeziku EU), če se vam to zdi nujno ali ustrezno. Vloge, ki niso v jeziku države pristojnega zavoda, sicer pomenijo daljšo obravnavo, vendar pa se boste morda v svojem jeziku lažje izrazili in se izognili nesporazumom.

Več informacij

Informacije boste našli tudi v odgovorih na pogosta vprašanja

Pomoč

Niste našli želenih informacij? Ste naleteli na težave?

Europe Direct – vaša vprašanja (00800 6 7 8 9 10 11)
SOLVIT – reševanje težav z upravnimi organi
Tvoja Evropa – pravni nasveti

Sorodne novice

Ni sorodnih novic v zadnjih šestih mesecih.

Povej naprej