Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Igénylés és űrlapok

Ha az Ön szociális biztonsággal összefüggő helyzete az uniós országok, Izland, Liechtenstein, Norvégia vagy Svájc közül egynél több országot is érint, akkor az igénylés benyújtásakor célszerű figyelembe venni a következő gyakorlati ötleteket.

Hordozható dokumentumok

  • A legtöbb információt a szociális biztonsági intézmények egymással közvetlenül megosztják. Egyes esetekben azonban költözéskor Önnek "hordozható dokumentumra" (korábban ezt nevezték E-űrlapnak) lesz szüksége. A "hordozható dokumentumokról" további információkat a gyakran ismételt kérdésekre kattintva talál.
  • A hordozható dokumentumot általában az Ön szociális biztonsági intézménye bocsátja ki az Ön kérelmére. Ajánlatos ezt a dokumentumot elutazás előtt kérelmezni. Ha azonban Ön ezt nem tette meg, akkor annak az országnak az illetékes intézménye, ahová Ön költözik, közvetlenül megszerzi a szükséges adatokat a biztosító intézménytől.
    Címtárunkban megkeresheti azt az intézményt, amellyel fel lehet venni a kapcsolatot

Határidők

Ha több ország szociális biztonsági rendszere is érintett, akkor nem biztos, hogy Ön az előírt határidőn belül be tudja nyújtani kérelmét egy adott országban. Az európai uniós szabályok értelmében Ön kérelmét ugyanazon határidőn belül benyújthatja egy másik ország (például az Ön tartózkodási helye szerinti ország) megfelelő intézményénél vagy bíróságánál is, ha Önt ott biztosították. Az Ön kérelmét ezt követően továbbítják az illetékes intézményhez.

Nyelvek

Ön igénylését, leveleit és igazolásait saját döntése szerint anyanyelvén is benyújthatja, ha ez a nyelv az EU egyik hivatalos nyelve. Ez késleltetheti az igénylés elbírálását, azonban Ön így könnyebben ki tudja magát fejezni, és elkerülheti a félreértéseket.

További információk

További információkat a gyakran ismételt kérdésekre kattintva talál. 

További segítségre van szüksége?

Nem találta meg a szükséges információkat? Megoldandó problémája van?

Tegyen fel kérdést az Europe Directen keresztül! (00800 6 7 8 9 10 11)
Oldja meg a nemzeti szervekkel fennálló problémáit (SOLVIT)!
Kérjen jogi tanácsot az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálattól

Nincsenek kapcsolódó hírek az elmúlt fél évre visszamenőleg.

Oldal megosztása