Zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost

Zahtjevi i obrasci

Ako Vaša situacija u pitanju socijalne sigurnosti uključuje više od jedne države EU-a, Island, Lihtenštajn, Norvešku ili Švicarsku, sljedeći praktični savjeti mogu Vam pomoći u postupanju s Vašim zahtjevima.

Prenosivi dokumenti

  • Većina podataka izravno se izmjenjuje među institucijama socijalne sigurnosti. Međutim, u određenim slučajevima trebat će Vam „prenosivi dokument” (koji se prethodno nazivao E-obrazac) kako biste potvrdili Vašu situaciju prilikom preseljenja. Doznajte više o „prenosivim dokumentima” u našim često postavljanim pitanjima.
  • Prenosivi dokument obično izdaje Vaša ustanova socijalne sigurnosti na Vaš zahtjev. Preporuča se zatražiti ga prije odlaska. Međutim, ako to niste učinili, ustanova u zemlji u koju se selite prikupit će potrebne podatke izravno od ustanove u kojoj ste osigurani. 
    Upotrijebite naš direktorij kako biste pronašli instituciju kojoj ćete se obratiti

Rokovi

Prilikom postupanja sa sustavima socijalne sigurnosti više zemalja, može doći do poteškoća u predavanju zahtjeva određenoj zemlji unutar određenih rokova. Pravila EU-a Vam omogućavaju da Vaš zahtjev u istom roku podnesete odgovarajućoj ustanovi ili sudu druge zemlje (na primjer one u kojoj odsjedate ili boravite) ako ste tamo osigurani. Vaš će se zahtjev potom proslijediti odgovarajućoj ustanovi.

Jezici

Vaše zahtjeve, pisma i potvrde možete priložiti na svom materinjem jeziku ako se on nalazi na popisu službenih jezika EU-a, kada smatrate da je to potrebno ili prikladno. Ovo bi moglo usporiti odluku o Vašem zahtjevu, ali bi Vam moglo pomoći da se izrazite što jasnije i da izbjegnete nesporazume.

Više informacija

Za više informacija pogledajte često postavljana pitanja.

Još uvijek trebate pomoć?

Niste pronašli informacije koje ste tražili?

Postavite pitanje putem Europe Directa 00800 6 7 8 9 10 11
Riješite probleme s nacionalnom upravom (SOLVIT)
Ostvarite pravni savjet od usluge savjetovanja Vaša Europa

U zadnjih šest mjeseci nije bilo povezanih vijesti.

Podijeli ovu stranicu