Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Solicitări şi formulare

Dacă situaţia în care vă aflaţi implică cel puţin două dintre ţările următoare - statele UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia - vă oferim câteva sfaturi practice care v-ar putea ajuta în demersul de soluţionare a cererilor dumneavoastră.

Documente portabile

  • Majoritatea datelor sunt transmise direct de la o instituţie de securitate socială la alta. Totuşi, în anumite cazuri, veţi avea nevoie de un „document portabil” (numit anterior formularul E) pentru a vă justifica situaţia când vă mutaţi. Aflaţi mai multe despre „documentele portabile”, consultând rubrica întrebări frecvente.
  • Documentele portabile se emit, la cerere, de către instituţiile de securitate socială. Vă recomandăm să solicitaţi acest document înainte de plecare. Totuşi, dacă nu aţi făcut acest lucru, instituţia din ţara în care vă mutaţi va obţine datele necesare direct de la instituţia la care sunteţi asigurat.
    Căutaţi aici o instituţie de contact

Termene limită

Dacă aveţi de-a face cu sistemele de securitate din mai multe ţări, s-ar putea să vă fie greu să depuneţi toate cererile la timp. Normele UE vă permit să înaintaţi cererea, în acelaşi interval de timp, către instituţia competentă sau tribunalul dintr-o altă ţară (în care locuiţi permanent sau temporar, de exemplu) dacă aţi beneficiat de asigurare acolo. Cererea va fi ulterior înaintată instituţiei competente.

Limbi de redactare

Puteţi înainta cererile, scrisorile şi certificatele în limba maternă, dacă aceasta se numără printre limbile oficiale ale UE, ori de câte ori consideraţi că acest lucru este necesar sau adecvat. Soluţionarea cererii dumneavoastră ar putea dura mai mult din acest motiv. Însă, pe de altă parte, limba maternă vă permite să vă exprimaţi clar şi să evitaţi posibilele neînţelegeri.

Informaţii suplimentare

Pentru informaţii suplimentare, consultaţi rubrica întrebări frecvente

Alte știri

Nicio știre relevantă în ultimele șase luni.

Distribuiți pagina