Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

Korvaushakemukset ja -lomakkeet

Seuraavat käytännön ohjeet voivat auttaa korvaushakemusten teossa silloin, kun henkilön sosiaaliturvatilanteeseen liittyy useampia maita seuraavista: EU:n jäsenvaltiot, Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi.

Esitettävät asiakirjat (PD-asiakirjat) 

  • Suurin osa tiedoista vaihdetaan suoraan sosiaaliturvalaitosten kesken. Joissain tapauksissa tarvitaan kuitenkin ns. esitettävä asiakirja (PD-asiakirja), jota ennen kutsuttiin E-lomakkeeksi. Sen avulla henkilö voi todistaa sosiaaliturvatilanteensa muuttaessaan. Lisätietoa esitettävistä asiakirjoista on osiossa Usein kysyttyä.
  •  Esitettävän asiakirjan saa tavallisesti sosiaaliturvalaitoksesta pyydettäessä. Se pitäisi hankkia jo ennen lähtöä. Jos sitä ei ole hankittu ennen lähtöä, muuton kohteena olevan maan sosiaaliturvalaitos saa tarvittavat tiedot suoraan siltä laitokselta, jossa henkilö on vakuutettu. 
    Hae sosiaaliturvalaitos hakemistostamme

Määräajat 

Kun asioita on hoidettava usean eri maan sosiaaliturvajärjestelmien mukaisesti, voi olla hankalaa tehdä hakemus tietyssä maassa asetettuun määräaikaan mennessä. EU:n sääntöjen mukaan hakemuksen voi tehdä samaan määräaikaan mennessä toisen maan, jossa esimerkiksi asuu tai oleskelee, vastaavaan laitokseen tai tuomioistuimeen, jos on ollut vakuutettu kyseisessä maassa. Näin tehty hakemus toimitetaan edelleen etuuden maksamisesta vastaavalle laitokselle.

Kieli 

Voit kirjoittaa hakemukset, kirjeet ja todistukset äidinkielelläsi, jos se kuuluu EU:n virallisiin kieliin, mikäli pidät sitä tarpeellisena. Se voi viivästyttää päätöksen saamista, mutta toisaalta itsensä ilmaiseminen on näin helpompaa ja vältytään väärinkäsityksiltä.

Lisätietoja 

Katso lisätietoja osiosta Usein kysyttyä

Tarvitsetko apua?

Etkö löydä tarvitsemiasi tietoja? Onko sinulla ongelma, joka pitäisi ratkaista?

Kysy asiasta Europe Direct -palvelun kautta (00800 6 7 8 9 10 11)
Selvitä asia kansallisten viranomaisten kanssa Solvit-järjestelmän kautta
Pyydä oikeudellista neuvontaa EU:n kansalaisten neuvontapalvelusta

Ei uutisia tästä aiheesta kuuden viime kuukauden aikana.

Jaa tämä sivu