Zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost

Nesreće na radu i profesionalne bolesti

Sljedeća pravila vrijede ako živite i osigurani ste u nekoj državi EU, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švicarskoj i doživite nezgodu na poslu ili obolite od profesionalne bolesti.

Obavijestite svoj osiguravajući zavod

Morate obavijestiti svoj osiguravajući zavod u slučaju nezgode na poslu ili kod prve dijagnoze profesionalne bolesti. Ako to ne učinite, to se može negativno odraziti na prava na vaše beneficije. U svakoj zemlji vrijede drukčija pravila, stoga zatražite informacije od svojeg osiguravajućeg zavoda o tome kako trebate postupiti.
Kako biste pronašli nadležni zavod, poslužite se našim imenikom

Koja država je nadležna za Vašu zdravstvenu skrb?

Država vašeg boravišta je nadležna za pružanje svih beneficija u naravi, primjerice zdravstvene skrbi i lijekova. Ako tamo nemate osiguranje, od nadležnog osiguravajućeg zavoda trebate zatražiti Obrazac DA1 i navesti podatke o nezgodi ili bolesti. Obrazac DA1 zatim morate predati nadležnom zavodu zemlje u kojoj živite ili se nalazite, kako biste tamo mogli koristiti beneficije.
Kako biste pronašli nadležni zavod, poslužite se našim imenikom

Saznajte svoja prava u svakoj zemlji pojedinačno

Koja zemlja isplaćuje Vaše novčane naknade?

Zemlja u kojoj imate osiguranje uvijek je odgovorna za isplatu Vaših naknada za nezgodu na radu ili profesionalnu bolest.

Liječenje u inozemstvu

Ako želite putovati u neku drugu zemlju EU, u Island, Lihtenštajn, Norvešku ili Švicarsku, s ciljem liječenja ozljede na radu ili profesionalne bolesti, Vaš osiguravajući zavod ne smije odbiti izdavanje potrebnog odobrenja, ako se liječenje koje trebate ne može pružiti u medicinski opravdanom vremenskom roku.
Saznajte više na našim stranicama posvećenim planiranom liječenju

Dodatne informacije

Za dodatne informacije pogledajte naša često postavljana pitanja.

U zadnjih šest mjeseci nije bilo povezanih vijesti.

Podijeli ovu stranicu