Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Rokkantság

A rokkantsági ellátások kiszámítása az Európai Unióban országonként különböző. Két fő számítási módszer létezik olyan esetekre, amikor az ellátások kiszámítása során több országot kell figyelembe venni.

 

Számítási módszerek 

  • Bizonyos országok kockázatalapú logikát alkalmaznak („A” típusú jogszabályok). Amennyiben Ön a rokkantság bekövetkeztekor biztosítva volt, nyugdíjának összege ebben az esetben állandó és nem függ a biztosítási időszakoktól. Ez a számítási módszer kizárólag a 883/2004 rendelet VI. mellékletében felsorolt rendszerekre érvényes, azaz a cseh köztársaságbeli, az észt, az ír, a görög, a horvát, a lett, a magyar, a szlovák, a finn és a svéd rendszerekre.

  • A többi ország az arányosítás módszerét alkalmazza („B” típusú jogszabályok). Ez azt jelenti, hogy a rokkantsági nyugdíjat az egyes országokban szerzett biztosítási időszakok hossza alapján számítják: minél hosszabb ideig volt biztosítva rokkantságát megelőzően, annál magasabb összegű nyugdíjban részesül. Ön nyugdíjra akkor is jogosult, ha rokkantságának bekövetkeztekor nem volt biztosítva.

Tájékozódjon arról, hogy Önt az egyes országokban milyen jogok illetik meg

 

Ki fizeti ki az Ön nyugdíját? 

A fentiekből kifolyólag ha Ön rokkantságát megelőzően több országban is biztosítva volt, akkor Önre az alábbi esetek valamelyike vonatkozik.

  • Ha az Ön biztosítására csak a „B” típusú jogszabály(ok) érvényes(ek), országonként külön nyugdíjat kap, amelynek összege megfelel az adott országban megszerzett biztosítási időszaknak.

  • Ha az Ön biztosítására csak az „A” típusú jogszabály(ok) érvényes(ek) és az adott jogszabály(ok) fel van(nak) sorolva a 883/2004 rendelet VI. mellékletében, csak az az ország fog Önnek nyugdíjat folyósítani, amelyben a rokkantság bekövetkeztekor biztosítva volt.

  • Ha az Ön biztosítása két vagy több „A” és „B” jogszabály hatálya alá tartozik, akkor Ön minden egyes ilyen országtól időarányos nyugdíjat kap.

A helyzetével kapcsolatos további információkért kérjük, forduljon biztosítási intézményéhez. 

Címtárunkban megkeresheti azt az intézményt, amellyel fel lehet venni a kapcsolatot

További információk 

További információkat a gyakran feltett kérdések rovatban talál. 

További segítségre van szüksége? 

Nem találta meg a szükséges információkat? Megoldandó problémája van?

Tegyen fel kérdést az Europe Directen keresztül! (00800 6 7 8 9 10 11)
Oldja meg a nemzeti szervekkel fennálló problémáit (SOLVIT)!
Kérjen jogi tanácsot az Állampolgári Tanácsadó Szolgálatnál!

Kapcsolódó hírek

Nincsenek kapcsolódó hírek az elmúlt fél évre visszamenőleg.

Oldal megosztása