Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Nyugdíjak

Ha Ön egy vagy több uniós országban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban él és dolgozott, akkor Önre a következő szabályok vonatkoznak.

Ki fizeti ki az Ön nyugdíját?

  • Az Ön biztosítási múltja minden országban megmarad egészen addig, amíg Ön el nem éri a nyugdíjkorhatárt.
  • Minden olyan ország, ahol Ön legalább egy évig biztosított volt, öregségi nyugdíjt fizet az Ön számára, amint Ön eléri a nemzeti nyugdíjkorhatárt. Az ennél rövidebb időszakokra vonatkozóan további információkat a gyakran ismételt kérdésekre kattintva talál.
  • Például ha Ön három országban dolgozott, akkor Ön három külön öregségi nyugdíjban részesül.

Hogyan számítják ki az Ön nyugdíját?

Az Ön nyugdíját az egyes országokban megszerzett biztosítási múlt alapján számítják: Ön minden országban olyan összegű nyugdíjat kap, amely megfelel annak az időszaknak, amelynek során Ön szociális biztonsági járulékot fizetett. Ön összefoglaló feljegyzést (P1 dokumentum) kap, amelynek alapján áttekintheti, hogy az egyes országok milyen döntést hoztak az Ön igényeivel kapcsolatosan. 

Hol kell kérelmet benyújtania?

Önnek a tartózkodási helye szerinti országban kell nyugdíjkérelmet benyújtania, akkor is, ha Ön több országban is dolgozott, kivéve, ha ebben az országban Ön sohasem dolgozott. Az utóbbi esetben az utolsó munkavégzés helye szerinti országban kell a kérelmet benyújtani. Címtárunkban megkeresheti azt az intézményt, amellyel fel lehet venni a kapcsolatot

Külföldi nyugdíjazás 

Önnek attól függetlenül kifizetik a nyugdíjat, hogy Ön Európán belül hol tartózkodik (EU 27 + Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc). A más országokban érvényes feltételekre vonatkozóan további információkat a gyakran ismételt kérdésekre kattintva talál.

Nézzen utána, milyen jogok illetik meg Önt az egyes országokban

Egyéb nyugdíjak 

Általában az öregségi nyugdíjra vonatkozó szabályok érvényesek a rokkantnyugdíjra és az özvegyi vagy az árvaellátásra is.

További információk 

A nyugdíjigénylés módjáról, az Ön egészségügyi ellátáshoz való jogairól, a nyugdíjkorhatárról és más hasonló kérdésekről a gyakran ismételt kérdésekre kattintva tájékozódhat. 

Állami nyugdíj külföldön (Európa Önökért)

Oldal megosztása