Zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost

Mirovine

Sljedeća se pravila primjenjuju ako živite i radite u jednoj ili više zemalja EU, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švicarskoj.

Tko Vam isplaćuje mirovinu?

  • U svakoj zemlji vodi se evidencija o Vašem osiguranju dok ne dostignete dob za umirovljenje.
  • Svaka zemlja u kojoj ste bili osigurani najmanje godinu dana isplaćivati će Vam starosnu mirovinu kad dostignete odgovarajuću nacionalnu dob za umirovljenje.
    Za kraća razdoblja, pogledajte naša često postavljana pitanja
  • Primjerice, ako ste radili u tri zemlje, primat ćete tri odvojene starosne mirovine. 

Kako se izračunava Vaša mirovina?

Vaša mirovina će se izračunavati u skladu s Vašom mirovinskom evidencijom u svakoj zemlji: iznos Vaše mirovine koji ćete primati od svake te zemlje odgovarat će trajanju Vašeg socijalnog osiguranja u njoj. Primit ćete Sažeti prikaz(dokument P1) koji će Vam dati pregled odluka povezanih s Vašim zahtjevom u svakoj zemlji pojedinačno.

Gdje trebate zatražiti mirovinu?

Čak i ako ste radili u više zemalja, trebate zatražiti mirovinu u zemlji u kojoj živite, osim ako tamo nikad niste radili. Ako je to slučaj, mirovinu trebate zatražiti u zemlji gdje ste imali zadnji posao.
Kako biste pronašli nadležni zavod, poslužite se našim imenikom

Umirovljenje u inozemstvu

Mirovina će Vam se isplaćivati neovisno o tome gdje u Europi imate prebivalište ili boravište (EU 27 + Island, Lihtenštajn, Norveška ili Švicarska). Za uvjete drugih zemalja, pogledajte naša često postavljana pitanja.

Saznajte svoja prava u svakoj zemlji pojedinačno

Ostale mirovine

Pravila koja se primjenjuju na starosnu mirovinu općenito su primjenjiva i na invalidsku mirovinu, kao i na mirovinu za nadživjele bračne partnere ili siročad.

Dodatne informacije

Za dodatne informacije o tome kako zatražiti mirovinu, o Vašim pravima na zdravstvenu skrb, dobi za umirovljenje i ostalim povezanim pitanjima, pogledajte naša često postavljana pitanja.

Državne mirovine u inozemstvu (Vaša Europa)

Podijeli ovu stranicu