Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Szociális védelmi rendszerek – MISSOC

A MISSOC-ról röviden

Az EU szociális védelemről szóló kölcsönös tájékoztatási rendszere (Mutual Information System on Social protection, MISSOC) részletes, összehasonlítható és rendszeresen frissített információkkal szolgál a tagállami szociális védelmi rendszerekről angol, francia és német nyelven.

A MISSOC évente kétszer (januárban és júliusban) tesz közzé naprakész adatokat a 27 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc szociális védelmi rendszereiről. Többek között az alábbi információkról van szó:

  • a szociális védelem 12 fő területével (finanszírozás, egészségügyi ellátás, betegség, anyaság, rokkantság, időskor, túlélők, munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések, család, munkanélküliség, garantált minimum bevételi források és tartós ápolás-gondozás) kapcsolatos információkat összehasonlító táblázatok,
  • a 32 részt vevő ország szociális védelmi struktúrájának szervezeti ábrája és rövid bemutatása,
  • az önálló vállalkozókra vonatkozó szociális védelmi intézkedések rövid összefoglalása.

A MISSOC minden évben frissíti a tagállami szociális védelmi rendszerekről szóló útmutatókat is, amelyek a más tagállamba költöző polgárokat látják el hasznos információkkal.

A MISSOC felhasználói

A rendszert a következő személyek használják:

  • Politikai döntéshozók és köztisztviselők
  • Kutatók és diákok
  • A munkavállalás céljából vagy más okból egy másik uniós országba költöző személyek

Az információk frissítése

A MISSOC koordinációját az Európai Bizottság végzi az általa kinevezett titkárság segítségével. Az érintett országok kijelölnek egy vagy két kapcsolattartó személyt a szociális védelemért felelős tagállami minisztériumokból vagy intézményekből. A kapcsolattartó személyek rendszeresen frissítik az összehasonlító táblázatokat és a tagállami szociális védelmi rendszerekről szóló útmutatókat.

Oldal megosztása