Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

ALMA – aktiivisen osallisuuden aloite nuorille

© Getty Images



ALMA on lyhenne englannin kielen sanoista Aim, Learn, Master, Achieve, jotka viittaavat tavoitteiden asettamiseen ja saavuttamiseen ja uusien asioiden oppimiseen ja hallintaan. Aloitteella halutaan tukea työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria.

Tavoitteena on auttaa muita heikommassa asemassa olevia nuoria (18–29-vuotiaita) pääsemään osaksi yhteiskuntaa työelämän tai koulutuksen kautta.

Heillä on usein haasteita päästä työhön tai koulutukseen yksilöllisistä tai rakenteellisista syistä (esim. vammaisuus, pitkäaikaistyöttömyys, maahanmuuttajatausta, riittämätön pätevyys tai riittämättömät taidot).

ALMA-aloite tarjoaa osallistujille

  • intensiivistä yksilöllistä valmennusta heidän kotimaassaan (valmisteluvaihe)
  • ohjatun 2–6 kuukauden mittaisen työharjoittelujakson toisessa EU-maassa ja harjoitteluun liittyviä mentorointipalveluja (liikkuvuusvaihe)
  • jatkotukea paluun jälkeen, jotta osallistujat voivat hyödyntää uusia taitojaan työpaikan tai jatkokoulutuksen hankkimiseen kotimaassaan (seurantavaihe).

Korvattavat kustannukset

ALMA-aloitteesta katetaan osallistujille aiheutuvat kustannukset, kuten

  • matkat
  • vakuutus
  • sosiaaliturva
  • perustarpeet, kuten ruoka ja majoitus
  • valmennus ja neuvonta ennen ulkomaanjaksoa, sen aikana ja sen jälkeen.

Voivatko nuoret hakea ohjelmaan suoraan?

Yksityiset henkilöt eivät voi hakea suoraan ALMA-harjoitteluun.

ALMAa toteutetaan nykyisin Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) kansallisten ja alueellisten ohjelmien puitteissa, joten näistä ohjelmista rahoitusta saavat organisaatiot etsivät mahdolliset osallistujat.

Miten organisaatiot voivat osallistua ALMAan?

Julkinen tai yksityinen organisaatio, joka on sijoittautunut johonkin EU-maahan ja haluaa osallistua ALMAan, voi ottaa yhteyttä oman maansa ja/tai alueensa ESR+ -hallintoviranomaiseen.

Tällaisia organisaatioita ovat esimerkiksi nuorisojärjestöt, kansalaisjärjestöt, paikallisviranomaiset, työnvälityspalvelut, koulut ja ammattikoulut.

Lisätietoja saa osoitteesta EMPL-ALMA@ec.europa.eu ja ALMA-käsikirjasta.

Tausta

Aim, Learn, Master, Achieve – ALMAn tavoitteena on edistää nuorten osallisuutta ja työllisyyttä heidän kotimaassaan auttamalla heitä kartuttamaan osaamistaan ja hankkimaan kokemusta sekä tarjoamalle heille myös mahdollisuuksia luoda yhteyksiä eri puolille Eurooppaa.

ALMAn käytännön toteutus on kunkin EU-maan vastuulla, ja Euroopan komissio tukee toteutusta EU:n tasolla.

ALMA perustuu sosiaalisen osallistamisen hankkeelle, joka syntyi Saksassa vuonna 2008 (IdA, Integration durch Austausch). Vuonna 2012 hanketta alkoi hallinnoida 15 EU-maan muodostama kansainvälinen verkosto (TLN Mobility Network), joka sai tukea Euroopan sosiaalirahastosta. Vuodesta 2015 ohjelmaa on tuettu Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) rajat ylittävän ehdotuspyynnön kautta. 

Vuoden 2022 lopulla käynnistettiin pilottiehdotuspyyntö, jonka rahoituksen alustava määrä on 15 miljoonaa euroa. Tarkoituksena on edistää ALMAn integroimista eri EU-maiden ESR+ -ohjelmiin pilotoimalla tai laajentamalla ALMAn alaisuuteen sopivaa toimintaa.

Poliittinen tausta

ALMA-aloitteella komissio vahvistaa sitoutumisensa seuraaviin aloitteisiin:

ALMA täydentää nykyisiä nuorten liikkuvuutta tukevia ohjelmia, joita ovat esimerkiksi

Jaa tämä sivu