Navigációs útvonal

Az IMI bemutatása

Mi az IMI?

A belső piaci információs rendszer (IMI) egy biztonságos, többnyelvű online eszköz, amely elősegíti az uniós jogszabályok gyakorlati végrehajtásában részt vevő közigazgatási szervek közötti információcserét.

Az IMI révén a hatóságok az egységes piacot érintő több szakpolitikai területen is eleget tudnak tenni kötelezettségeiknek a határokon átnyúló közigazgatási együttműködés tekintetében.

Az IMI jelenleg 14 különböző szakpolitikai területen összesen 56 közigazgatási együttműködési eljárástípus lebonyolításához nyújt támogatást. A platform szerkezeti adottságainak köszönhetően kismértékű fejlesztéssel vagy akár anélkül is további szakpolitikai területekre kiterjeszthető.

Nagy szerepe van abban, hogy sikerült korszerűsíteni a határokon átnyúló közigazgatási együttműködést és elérni azt, hogy az egységes piac a gyakorlatban is működjön. Jóllehet az IMI végfelhasználói nemzeti hatóságok, a szorosabb együttműködésnek a vállalkozások és a magánszemélyek is előnyét látják.

Főbb tények és adatok

 • A belső piaci információs rendszert a Bizottság fejlesztette ki, szoros együttműködésben a tagállamokkal.
 • Az első információcserére 2008-ban került sor. Az eddigi összes IMI-adatcsere száma meghaladja a 114 ezret.
 • Az IMI-kérések száma folyamatosan növekszik: 2008-ban 30 kérés került be havonta a rendszerbe, 2017-ben már 1200-nál is több.
 • A 2012-ben elfogadott IMI-rendelet szilárd jogi keretet teremt az IMI rendszerhez: meghatározza az IMI alkalmazási körét, a különböző felhasználók szerepét és feladatait, valamint a személyes adatok kezelésének szabályait.
 • A 2016-ban bevezetett európai szakmai kártya az első olyan elektronikus igazolás, amelyet teljesen online eljárás keretében bocsátanak ki EU-szerte a szakmai képesítések gyors elismerésére.
 • Jelenleg több mint 8200 regisztrált hatóság 18 000 regisztrált felhasználója fér hozzá a rendszerhez.

Az információcsere IMI által kínált típusai

Az IMI eszköztára a leggyakoribb együttműködési eljárásokra terjed ki:

 • az IMI-kérés két illetékes tagállami hatóság közötti kétszereplős információcsere,
 • az IMI-értesítések és riasztások azt a célt szolgálják, hogy egy adott tagállam tájékoztatni tudja a többi tagállamot és/vagy a Bizottságot bizonyos fejleményekről,
 • az IMI-adattárak egyes konkrét szakpolitikai területekkel kapcsolatos információkat tartalmazó adatbázisok,
 • a nyilvános felületen keresztül külső szereplők tudnak kommunikálni az IMI-ben regisztrált illetékes hatóságokkal (pl. SOLVIT-ügyek és EPC-kérelmek kapcsán).

Az IMI használatának előnyei

 • Az IMI az EU 24 hivatalos nyelve közül mindegyiken használható, a szabványosított tartalmak, a kérdések, válaszok, üzenetek, űrlapmezők és referencialisták ugyanis le vannak fordítva az EU valamennyi hivatalos nyelvére. A szabadon kitölthető szövegmezőknél emellett gépi fordítás áll rendelkezésre.
 • Rugalmasságának köszönhetően az IMI bármely nemzeti közigazgatási rendszerben alkalmazható (központosított, teljesen decentralizált vagy a kettő közötti átmenetet képviselő rendszerek esetében egyaránt).
 • Az IMI-n keresztül történő információcsere teljesen biztonságos és garantálja az adatok védelmét.
 • A képzésről és támogatásról a mindenki számára elérhető nemzeti IMI-koordinátorok hálózata gondoskodik.
 • Az IMI használata a tagállamok számára nem jár informatikai költségekkel.

További információk

A belső piaci információs rendszert az Európai Bizottság és a tagállami közigazgatási rendszerek közösen fejlesztették ki. Az IMI finanszírozásáról mindenekelőtt az IDABC és az ISA program gondoskodik.

Ha Ön pontos képet szeretne kapni arról, hogy a szakterületén hogyan könnyítheti meg az IMI rendszer az igazgatási együttműködést, kérjük, forduljon hozzánk további információkért.

 

kapcsolatfelvétel az IMI-vel

Hozzáférés az IMI-hez

Csak regisztrált felhasználók léphetnek be a belső piaci információs rendszerbe.

IMI-oktatóverzió

Ha Ön új felhasználó, és meg szeretne ismerkedni az IMI rendszerrel, oktatóverziónk segítségével elsajátíthatja a szükséges felhasználói ismereteket.

Ehhez először is regisztrálnia kell hatóságát a rendszerben.

Még nem regisztrált?

A regisztrációhoz szükség van a nemzeti IMI-koordinátor jóváhagyására. Csak illetékes hatóságok kérhetik, hogy regisztrálják őket az IMI rendszerben.