Zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost

Bolest, majčinstvo i očinstvo

Pravila o naknadama za bolovanje, rodiljni dopust majke i oca su slična i primjenjuju se na osobe osigurane u bilo kojoj zemlji EU, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švicarskoj.

Kratkotrajni boravak i godišnji odmori

Za vrijeme godišnjeg odmora ili nekog drugog privremenog boravka u nekoj od tih zemalja, imate pravo na zdravstvenu skrb, primjerice na liječnika ili bolničko liječenje, medicinsko zbrinjavanje, pod istim uvjetima kao i državljani te zemlje. To znači da ćete ponekad morati platiti. Vaša Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EHIC) omogućit će Vam da dokažete svoja prava.
 Saznajte više na našim stranicama posvećenim EHIC-u

Planirano liječenje u inozemstvu

Ako putujete s ciljem liječenja, prije polaska od svojeg zavoda za zdravstveno osiguranje morate dobiti odobrenje (Obrazac S2).
Saznajte više na našim stranicama posvećenim planiranom medicinskom liječenju

Život u inozemstvu

  • Imate pravo na primanje naknada za bolovanje u naravi, primjerice zdravstvenu skrb i lijekove u svojoj zemlji boravišta, neovisno o tome gdje ste zapravo osigurani. Imate pravo na istovjetan tretman kao i državljani te zemlje.
  • Ako ste osigurani u zemlji u kojoj ne boravite, morate se prijaviti u lokalni zavod za zdravstveno osiguranje u mjestu Vašeg boravišta. U tu svrhu od svojeg zavoda za zdravstveno osiguranje zatražite Obrazac S1 koji ćete predati zavodu zemlje u kojoj živite. To je uobičajen slučaj za umirovljenike koji odlaze u mirovinu u različitu zemlju od one koja im isplaćuje mirovinu i u kojoj su osigurani.  Ovo nije potrebno za privremeno boravište.

Saznajte svoja prava u svakoj zemlji pojedinačno

Novčane naknade

Zemlja u kojoj ste osigurani uvijek je nadležna za isplatu Vaših novčanih naknada za bolovanje, rodiljni dopust majke ili oca, tj. naknada koje zamjenjuju plaću obustavljenu zbog bolesti. Te naknade će se isplaćivati u skladu s pravilima zemlje u kojoj ste osigurani, neovisno o tome gdje živite ili boravite.

Dodatne informacije

Pravila primjenjiva na Vašu situaciju možete pronaći u našim često postavljanim pitanjima

Podijeli ovu stranicu