Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Betegségi, anyasági és apasági ellátások

A betegségi, anyasági és apasági ellátásokra vonatkozó szabályok hasonlóak, és ezek minden európai uniós országban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban biztosított személyre vonatkoznak.

Rövid tartózkodás és nyaralás

Ön ugyanolyan feltételek mellett veheti igénybe a nyaralása vagy más ideiglenes tartózkodás során szükségessé váló egészségügyi ellátásokat, pl. gyógykezelés céljából az orvosi vagy kórházi ellátást, mint az adott ország állampolgárai. Ez azt jelenti, hogy adott esetben fizetni is kell. A jogosultság igazolására az európai egészségbiztosítási kártya (European Health Insurance Card, EHIC) szolgál.  További információk az EHIC-ről szóló oldalainkon találhatók 

Tervezett külföldi egészségügyi ellátás

Ha Ön kifejezetten orvosi kezelés igénybe vétele céljából utazik egy országba, akkor indulás előtt az egészségbiztosítási intézménytől engedélyt (S2 űrlap) kell beszereznie. További információk a tervezett orvosi kezelésről szóló oldalainkon találhatók 

Külföldi tartózkodás 

  • Ön természetbeni betegségi ellátásokra, pl. egészségügyi ellátásra és gyógyszerekre a tartózkodási helye szerinti országban akkor is jogosult, ha ott nem rendelkezik biztosítással. Ön pontosan ugyanolyan kezelésre jogosult, mint az adott ország állampolgárai.
  • Ha Ön nem a tartózkodási helye szerinti országban rendelkezik biztosítással, akkor a tartózkodási hely szerinti ország helyi egészségügyi ellátási intézményénél regisztrálnia kell. Ehhez az Önt biztosító egészségügyi ellátási intézménytől S1 űrlapot kell kérnie, és ezt be kell mutatnia a tartózkodási helye szerinti intézménynél. Általában ez történik olyankor, amikor egy nyugdíjas nem abban az országban megy nyugdíjba, ahol nyugdíját fizetik, és ahol biztosítva van. Erre ideiglenes tartózkodás esetén nincs szükség.

 Nézzen utána, milyen jogok illetik meg Önt az egyes országokban

Pénzbeli ellátások

Mindig a biztosítás helye szerinti ország felel az Ön pénzbeli betegségi, anyasági vagy apasági ellátásának, vagyis azoknak az ellátásoknak a kifizetéséért, amelyek betegség miatt szünetelő bért helyettesítenek. Ezeknek az ellátásoknak a kifizetésére a biztosítás helye szerinti ország szabályai szerint kerül sor, attól függetlenül, hogy Ön hol él vagy tartózkodik.

További információk 

Az Ön esetével kapcsolatos szabályokról a gyakran ismételt kérdésekre kattintva tájékozódhat.

Oldal megosztása