Zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Pomoč

Če na naših spletnih straneh, v odgovorih na pogosta vprašanja ali navodilih „Predpisi EU o socialni varnosti“ niste našli pojasnila na svoje vprašanje, lahko pomoč poiščete drugje.

Prvi korak: poiščite rešitev na nacionalni ravni

  • Najprej se obrnite na zavod za zavarovanje v kraju, kjer delate, živite ali bivate. Ne pozabite, da vaše dejanske pravice temeljijo na predpisih o socialni varnosti države, ki je pristojna za vaš primer. Poiščite pristojni zavod na našem seznamu
  • Če menite, da je bila v vašem primeru sprejeta napačna odločitev, se lahko pritožite v skladu z nacionalno zakonodajo. Predpisi EU se neposredno uporabljajo v vseh državah EU, zato se pri pristojnih zavodih in sodiščih lahko nanje sklicujete.
  • Sodni postopki se med državami razlikujejo. Običajno morate najprej uporabiti vsa možna pravna sredstva pri zavodu za zavarovanje, preden lahko zadevo predate sodišču. Priporočamo vam, da se najprej obrnete na pravnega svetovalca, ki vam bo povedal, kaj morate narediti in kakšne so vaše možnosti za uspeh.

Službe za pomoč EU

Če menite, da je zakonodaja ali upravna praksa določene države v nasprotju s predpisi EU, se lahko pritožite pri Evropski komisiji.

Več informacij

Informacije boste našli tudi v odgovorih na pogosta vprašanja.

Ni sorodnih novic v zadnjih šestih mesecih.

Povej naprej