Zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost

Trebate pomoć?

Ako niste pronašli odgovor na pitanje na ovim mrežnim stranicama, među često postavljanim pitanjima ili u našem vodiču „Uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti”, pomoć možete dobiti i na druge načine.

Prvi korak: pronađite rješenje u vlastitoj zemlji

  • Prvi korak je obratiti se ustanovi socijalne sigurnosti u mjestu gdje radite, živite ili odsjedate. Ne zaboravite da Vaša prava ovise o pravilima socijalne sigurnosti u zemlji koja je nadležna za Vaš slučaj.
    Upotrijebite naš direktorij kako biste pronašli instituciju kojoj ćete se obratiti
  • Ako smatrate da je odluka o Vašem slučaju pogrešna, možete se osloniti na metode priziva koje postoje u skladu s nacionalnim zakonodavstvom. Propisi EU-a izravno se primjenjuju u svim državama EU-a, tako da im se možete pribjeći pred nadležnim vlastima i sudovima.
  • Sudski postupci razlikuju se u svakoj zemlji. Obično je slučaj da ste iscrpili sve mogućnosti za prizivom pred ustanovama socijalne sigurnosti prije nego što Vaš slučaj dođe pred sud. Preporučamo Vam da se prvo obratite pravnom savjetniku koji Vam može reći što možete učiniti i koji može procijeniti Vaše vjerojatnosti za uspjeh.

Alati EU-a za informiranje i rješavanje problema

  • Kako biste zatražili informaciju, postavite upit putem Europe Directa
  • Kako biste riješili problem s državnom upravom, postavite upit putem Solvita
  • Kako biste ostvarili besplatan pravni savjet prilagođen Vama, pošaljite upit putem usluge savjetovanja Vaša Europa

Ako smatrate da su zakonodavstvo ili određene administrativne prakse određene zemlje u sukobu s pravilima EU-a, možete napisati pritužbu Europskoj komisiji.

Više informacija

Za više informacija pogledajte često postavljana pitanja.

U zadnjih šest mjeseci nije bilo povezanih vijesti.

Podijeli ovu stranicu