Zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Plačilo zdravstvenih storitev

Pred odhodom se je dobro pri zavodu za zdravstveno zavarovanje pozanimati o višini plačila zdravstvenih storitev. Načeloma vam zavod za zdravstveno zavarovanje plača zdravljenje, če je zajeto z zakonom o zdravstvenem zavarovanju v vaši državi. Zdraviliško zdravljenje na primer je v nekaterih državah plačano, v drugih ni.

Katere stroške mi plačajo? Kaj bom moral plačati sam?

Če vam bodo zdravljenje (bolnišnično ali nebolnišnično) odobrili, vam bodo zdravstvene storitve plačali po stopnji, ki je višja bodisi v državi zavarovanja ali v državi zdravljenja.

Katera možnost je finančno najugodnejša?

Finančno najugodnejše je povračilo za zdravljenje z odobritvijo.

Pri bolnišničnem zdravljenjuboste morali skoraj vedno zaprositi za predhodno odobritev na svojem zavodu za zdravstveno zavarovanje. Odobritev vam zagotavlja povračilo stroškov po najugodnejši stopnji. Zdravljenje vam bodo v tem primeru samodejno plačali po stopnji, ki velja v državi zdravljenja; če pa v državi, v kateri ste zavarovani, velja višja stopnja, vam bo vaš zavod za zavarovanje povrnil razliko. Opozarjamo, da v Švici ne priznavajo pravice do dodatnega povračila.

Pri nebolnišničnem zdravljenjuvam odobritev zdravljenja daje enako zagotovilo. Lahko pa tudi brez odobritve odpotujete neposredno v državo zdravljenja in zaprosite zavod za zdravstveno zavarovanje za povračilo ob vrnitvi. Če je stopnja povračila v vaši državi višja kot v državi zdravljenja, vam bodo stroške povrnili po tej stopnji. Če pa je stopnja povračila višja v državi zdravljenja, ne boste upravičeni do povračila razlike. Opozarjamo, da v Švici ne plačajo zdravljenja brez odobritve.

Opozorilo: po evropskem pravu še ni definicije „bolnišničnega zdravljenja“ in „nebolnišničnega zdravljenja“. Če ste v dvomih, se pozanimajte pri svojem zavodu za zdravstveno zavarovanje.

Načeloma bodo zdravstvene storitve plačane, če so zajete z zakonom o zdravstvenem zavarovanju v državi, v kateri ste zavarovani. Zdraviliško zdravljenje na primer je v nekaterih državah plačano, v drugih ni. Pred potovanjem se pozanimajte pri svojem zavodu za zdravstveno zavarovanje.

Ni sorodnih novic v zadnjih šestih mesecih.

Povej naprej