Cale de navigare

Primul tău loc de muncă EURES

Despre ce este vorba?

Un program de mobilitate menit să-i ajute pe tinerii europeni să-și găsească un loc de muncă, un stagiu sau un post de ucenic în alte țări din UE.

El face parte din pachetul Tineretul în mișcare și din inițiativa Oportunități pentru tineret și ar putea fi inclus în sistemele naționale de garanție pentru tineret care au o componentă de cooperare cu alte țări din UE.

Obiectivul pe 2015 al programului „Primul tău loc de muncă EURES” este de a ajuta circa 5 000 de tineri să-şi găsească un loc de muncă în altă țară din UE. Programul implică un număr limitat de agenţii de ocupare a forţei de muncă.

Primul tău loc de muncă EURES” testează noi modalități de a le oferi tinerilor și angajatorilor servicii personalizate de mobilitate a forței de muncă. În cadrul programului, tinerii și întreprinderile interesate să recruteze personal din afara țării primesc sprijinul agențiilor naționale de ocupare a forței de muncă, sub formă de servicii de informare, recrutare, corelare a cererii și a ofertei, plasare și finanțare. Finanțarea se acordă în conformitate cu condițiile și procedurile agențiilor respective.

Pentru detalii, consultați lista agențiilor de ocupare a forței de muncă și a organizațiilor partenere care participă la program sau vizitați site-urile acestora.

Raportul de evaluare privind „Primul tău loc de muncă EURES” prezintă rezultatele obținute de-a lungul primilor doi ani de implementare și principalele provocări ce vor trebui abordate în viitor.

Cine poate beneficia de sprijin?

  • Cetățenii europeni cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani care locuiesc într-una din țările UE.
  • Angajatorii care au un sediu legal într-una din țările UE și propun contracte cu durata de cel puțin 6 luni, atâta timp cât condițiile de muncă și salarizare respectă dreptul muncii din țara respectivă.

În ce constă sprijinul?

Pentru tineri

Programul finanțează cursuri de limbi străine și alte tipuri de formare. De asemenea, contribuie la acoperirea costurilor de călătorie suportate de tinerii care aplică pentru un loc de muncă sau pentru un curs de formare la locul de muncă, pentru a-i ajuta să participe la interviul de angajare și să se stabilească într-o altă țară din UE.

Pachetul privind mobilitatea prevede noi măsuri de sprijinire a tinerilor, prezentate în ghidul pentru perioada 2014-2015.

Pentru angajatori

Întreprinderile cu maxim 250 de angajaţi pot solicita sprijin financiar care să acopere o parte din costurile necesare pentru formarea şi stabilirea noilor angajaţi/stagiari/ucenici.

Cum puteți participa?

Consultați ghidul „Primul tău loc de muncă EURES” pentru a afla care sunt condițiile și regulile de participare. În prezent există două versiuni ale ghidului:

Veți găsi mai jos:

  • lista agențiilor care implementează programul, în conformitate cu una din versiunile ghidului
  • punctele de informare din țările UE participante.

Dacă programul nu a demarat încă în țara dumneavoastră, vă puteți adresa oricăreia dintre organizațiile enumerate mai jos.

Agențiile de ocupare a forței de muncă „Primul tău loc de muncă EURES”

    Partajează

  • Twitter Facebook Partajează pe Google+