Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

Perhe-etuudet

Perhe-etuudet vaihtelevat sen mukaan, mikä maa on kyseessä. Kun henkilö asuu EU:ssa, Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä, perheen tilanteesta riippuu, mikä maa vastaa perhe-etuuksien maksamisesta.

Kun koko perhe asuu samassa maassa

Perhe-etuuksien maksamisesta vastaa maa, jossa henkilö on vakuutettuna, jos hänen kaikki perheenjäsenensä asuvat kyseisessä maassa.

Kun henkilö ja hänen perheenjäsenensä asuvat eri maissa 

Jos henkilön perheenjäsenet eivät asu maassa, jossa hän itse on vakuutettuna, perhe voi olla oikeutettu etuuksiin useammassa kuin yhdessä maassa. Etuuksia ei voi saada kahteen kertaan: ensisijaisuussäännöt määräävät sen, mikä maa vastaa etuuksien maksamisesta.

Tietoa sosiaaliturvaoikeuksista maittain

Ensisijaisuussäännöt

  • Yleensä se maa, jossa perheellä on palkkatyöhön tai itsenäiseen ammatinharjoittamiseen perustuvat oikeudet, vastaa etuuksien maksamisesta.
  • Kun henkilöllä on oikeus etuuksiin kummassakin maassa palkkatyön tai itsenäisen ammatinharjoittamisen perusteella, lasten asuinmaa maksaa etuudet, jos toinen vanhemmista tekee työtä kyseisessä maassa. Muussa tapauksessa etuuden maksaa se maa, jossa maksetaan suuremmat etuudet.
  • Jos henkilöllä on eläkkeen perusteella oikeus etuuteen kummassakin maassa, etuuden maksaa lasten asuinmaa, jos se maksaa toisen eläkkeistä. Muussa tapauksessa etuuden maksaa maa, jossa henkilö on ollut kauimmin vakuutettuna tai asunut pisimpään.
  • Jos henkilöllä on asumisen perusteella oikeus etuuteen kahdessa maassa, etuuden maksaa maa, jossa lapset asuvat.

Lisäkorvaukset

Etuuden maksamisesta vastaavan maan maksama määrä voi olla pienempi kuin etuus, jonka henkilö olisi saanut toisesta maasta, jossa hänellä on oikeus etuuksiin. Tässä tapauksessa toisen maan on maksettava kyseiselle henkilölle etuuksien välinen erotus.

Yksittäisen henkilön tilanteen selvittäminen

Käytännössä näitä sääntöjä sovelletaan tapauksen mukaan. Pyydä tarkempia tietoja sosiaaliturvalaitoksestasi. Hae sosiaaliturvalaitos hakemistostamme

Lisätietoja 

Katso lisätietoja Usein kysyttyä -osiosta.  

Ei uutisia tästä aiheesta kuuden viime kuukauden aikana.

Jaa tämä sivu