Zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost

Obiteljska davanja

Obiteljska davanja razlikuju se od zemlje do zemlje. Država koja će biti nadležna za isplaćivanje Vaših davanja kada živite u Europskoj uniji, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švicarskoj ovisi o Vašoj obiteljskoj situaciji.

Vaša obitelji živi u jednoj državi

Ako svi članovi Vaše obitelji žive u državi u kojoj ste osigurani, tada je ta država nadležna za isplatu Vaših davanja. 

Vi i Vaši članovi obitelji živite u različitim zemljama

Ako članovi Vaše obitelji ne žive u državi u kojoj ste osigurani, tada Vaša obitelj može ostvariti pravo na davanja u više država. Pravo na dvostruka davanja nećete ostvariti zbog: „pravila o prednosti” kojim se određuje koja će zemlja biti odgovorna za njihovu isplatu.

Doznajte više o Vašim pravima po zemljama

Pravila o prednosti

  • Općenito govoreći, zemlja u kojoj Vaša obitelj ostvaruje dotično pravo na temelju stanja zaposlenosti ili samozaposlenosti nadležna je za isplaćivanje obiteljskih davanja.
  • Ako Vaše pravo ostvarujete na temelju zaposlenosti ili samozaposlenosti u objema zemljama, zemlja u kojoj žive Vaša djeca nadležna je za isplaćivanje davanja ako jedan od roditelja radi u toj zemlji. U suprotnom će nadležna zemlja biti ona u kojoj se isplaćuju davanja u većem iznosu.
  • Ako Vaše pravo ostvarujete na temelju mirovine u objema zemljama, zemlja u kojoj žive Vaša djeca nadležna je za isplaćivanje davanja ako ona isplaćuje jednu od mirovina. U suprotnom će nadležna zemlja biti ona u kojoj ste osigurani ili u kojoj ste najduže boravili.
  • Ako Vaše pravo ostvarujete na temelju boravišta u objema zemljama, zemlja gdje žive Vaša djeca nadležna je za isplaćivanje davanja.

Dodatak davanjima

Iznos davanja koji Vam isplati nadležna zemlja može biti niži od iznosa davanja koji bi Vam bio isplaćen u drugoj zemlji u kojoj ste ostvarivali prava. U ovom slučaju, druga zemlja će Vam isplatiti dodatak u vrijednosti jednakoj razlici iznosa dvaju davanja.

Procjena Vaše situacije

Primjena ovih pravila u praksi ovisi o svakom pojedinačnom slučaju. Obratite se Vašoj osiguravajućoj ustanovi za više pojedinosti. 
Upotrijebite naš registar kako biste pronašli ustanovu kojoj ćete se obratiti

Više informacija

Posjetite stranicu s često postavljanim pitanjima za dodatne informacije.

U zadnjih šest mjeseci nije bilo povezanih vijesti.

Podijeli ovu stranicu