Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Prestaţii familiale

Legislaţia privind prestaţiile familiale variază de la o ţară la alta. Dacă locuiţi în UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia, stabilirea ţării care are obligaţia de a vă plăti prestaţiile depinde de situaţia familiei dumneavoastră.

Toată familia locuieşte într-o singură ţară

Dacă toţi membrii familiei locuiesc în ţara în care sunteţi asigurat, ţara respectivă este obligată să vă plătească prestaţiile.

Membrii familiei locuiesc în altă ţară

Dacă membrii familiei dumneavoastră nu locuiesc în ţara în care sunteţi asigurat, familia ar putea primi prestaţii din mai multe ţări. Totuşi, sumele nu vor fi cumulate: „normele privind prioritatea” stabilesc cărei ţări îi revine obligaţia de a plăti.

Aflaţi care sunt drepturile dumneavoastră în fiecare ţară

Normele privind prioritatea

  • În general, responsabilitatea de a plăti îi revine ţării în care familia dumneavoastră beneficiază de drepturi care decurg din exercitarea unei activităţi remunerate sau a unei activităţi independente.
  • Dacă beneficiaţi de astfel de drepturi în două ţări, responsabilitatea de a plăti îi revine ţării în care locuiesc copiii, dacă unul dintre părinţi lucrează acolo. În caz contrar, va plăti ţara în care nivelul prestaţiilor este cel mai ridicat.
  • Dacă aveţi dreptul la pensie în două ţări, responsabilitatea de a plăti îi revine ţării în care locuiesc copiii, dacă această ţară plăteşte una dintre pensiile respective. În caz contrar, va plăti ţara în care aţi fost asigurat sau în care aţi locuit mai mult.
  • Dacă dreptul dumneavoastră se bazează pe rezidenţa în două ţări, responsabilitatea de a plăti îi revine ţării în care locuiesc copiii.

Suplimente

Prestaţiile pe care le primiţi de la o ţară s-ar putea dovedi mai mici decât cele pe care le-aţi fi putut primi din partea celeilalte ţări în care beneficiaţi de drepturi. În acest caz, cea de-a doua ţară va plăti un supliment corespunzător diferenţei dintre prestaţiile respective.

Evaluarea situaţiei dumneavoastră

În practică, aplicarea normelor depinde de fiecare caz în parte. Contactaţi instituţia de securitate socială pentru detalii. Căutaţi aici o instituţie de contact

Informaţii suplimentare

Pentru informaţii suplimentare, consultaţi rubrica întrebări frecvente

Încă mai aveţi nevoie de ajutor?

Nu aţi găsit informaţia pe care o căutaţi? Aveţi o problemă de rezolvat?

Citiți mai multe despre drepturile dumneavoastră privind securitatea socială și asistența medicală în alte țări din UE (site-ul „Europa ta”)
Adresați o întrebare serviciului Europe Direct 00800 6 7 8 9 10 11
Rezolvați problemele pe care le întâmpinați în relația cu administrațiile naționale prin intermediul SOLVIT
Obțineți consultanță juridică de la serviciul „Europa ta – Consiliere”

Nicio știre relevantă în ultimele șase luni.

Distribuiți pagina