Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Tillsammans för inkluderande utbildning och jobbmöjligheter

En god utbildning är vägen till sysselsättning och ett meningsfullt liv. Den hjälper också till att skydda mot fattigdom och utanförskap. Alla har rätt till en utbildning som är anpassad efter deras behov och en möjlighet för att få tillgång till arbetsmarknaden för att använda sina kunskaper. Kommissionens tioårsstrategi för rättigheter för personer med funktionsnedsättning syftar till att göra utbildningen mer inkluderande och effektiv – på alla nivåer från den tidiga utbildningen till universitetsnivå – och sysselsättningen mer tillgänglig och inkluderande.

Den lättlästa versionen av denna text finns här.

Vi skapar fler och bättre jobb på inkluderande arbetsplatser

Person med Downs syndrom arbetar på ett café tillsammans med en annan anställd. Text där det står: tillsammans för inkluderande utbildning och jobbmöjligheter. #EUDisabilityRights, #UnionOfEquality.

Personer med funktionsnedsättning skyddas mot diskriminering på arbetet av EU-lagstiftningen. Trots det är det ofta svårt för dem att hitta jobb och att stanna kvar i sysselsättning. Det finns många skäl till det, däribland brist på tillgängliga lokaler på arbetsplatsen, vilket har resulterat i att 50,8 % av personer med funktionsnedsättning är i sysselsättning jämfört med 75 % för personer utan funktionsnedsättning. Personer med funktionsnedsättning har rätt till arbete och egen försörjning, precis som alla andra. Arbete kan vara en väg till större självständighet och ett mer berikande liv.

Sysselsättning är en av huvudprioriteringarna i strategin.

Kommissionen har nyligen föreslagit ett åtgärdspaket för att hjälpa EU-länderna att ta itu med stereotyper på arbetsmarknaden, genomföra positiv särbehandling och se till att arbetsplatserna är anpassade till att möta behoven hos anställda med funktionsnedsättning. Det omfattar, bland annat, en katalog över åtgärder för positiv särbehandling för att underlätta anställningen av personer med funktionsnedsättning.

Europeiska kommissionen gör också till exempel följande:

  • Ser till att EU-lagstiftningen används på rätt sätt för att skydda personer med funktionsnedsättning på arbetet.
  • Använder EU-initiativ som ungdomsgarantin för att hjälpa unga personer med funktionsnedsättning som är under 30 år att få arbete.
  • Hjälper till att stärka den sociala ekonomin.

Europeiska kommissionen har också bett EU-länderna att göra specifika saker, så som att sätta upp mål till 2024 för att:

  • öka antalet personer med funktionsnedsättning som arbetar
  • minska skillnaderna i sysselsättningsgrad mellan personer med och utan funktionsnedsättning.

Minska klyftan inom utbildning

En grupp människor som kommunicerar med teckenspråk. Text där det står: tillsammans för inkluderande utbildning och jobbmöjligheter. #EUDisabilityRights, #UnionOfEquality.

Över 20 % av unga människor med funktionsnedsättning lämnar skolan i förtid, jämfört med bara 10 % av unga människor utan funktionsnedsättning. Och färre personer med funktionsnedsättning får en universitetsutbildning. Många unga människor utbildas i specialskolor som inte alltid erbjuder en rak väg in i sysselsättning.

Inkluderande utbildning är en prioritet för EU och inom ramen för strategin kommer man att arbeta med EU-länderna för att bland annat:

  • uppmuntra till antagandet av EU-lagstiftning om likabehandling inom utbildning.
  • förbättra lärarutbildning för att hantera bristen på lärare inom specialundervisningen och för att se till att alla som jobbar med utbildning har kompetensen att stödja barn med särskilda behov.
  • göra vanliga skolor mer inkluderande med extra stöd till elever med funktionsnedsättning, däribland neurologiskt mångfaldiga elever.

Nyheter

Inga nyheter i ämnet de senaste sex månaderna.

Dela den här sidan