Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Social trygghet och social delaktighet

EU stöder och kompletterar medlemsländernas insatser för social trygghet och delaktighet i samhället.

Det omfattar en rad initiativ för att bekämpa fattigdom och social utestängning, modernisera de sociala trygghetssystemen och främja inkludering av specifika grupper, bland annat barn, personer med funktionsnedsättning och hemlösa.

Politisk ram

Europeiska pelaren för sociala rättigheter

Den europeiska pelaren för sociala rättigheter omfattar 20 principer och rättigheter som är viktiga för rättvisa och välfungerande arbetsmarknader och sociala trygghetssystem. De ska bidra till ett starkt socialt EU som är rättvist, inkluderande och fullt av möjligheter.

Pelarens tredje kapitel innehåller de principer som är viktigast för social trygghet och inkludering.

Handlingsplanen för den europeiska pelaren för sociala rättigheter

Med handlingsplanen för den europeiska pelaren för sociala rättigheter omsätter EU principerna i konkret handling till gagn för invånarna.

I handlingsplanen föreslås tre mål för 2030 när det gäller sysselsättning, vuxenutbildning och fattigdom. Målen bygger vidare på Europa 2020-strategin för smart och hållbar tillväxt för alla. Fattigdomsmålet för 2030 handlar om att minska antalet personer som riskerar fattigdom eller social utestängning med minst 15 miljoner fram till 2030, varav minst 5 miljoner barn.

I ett gemensamt socialt åtagande från Porto i maj 2021 lovade EU-kommissionens ordförande, Europaparlamentets talman, det dåvarande ordförandelandet Portugals premiärminister, de europeiska arbetsmarknadsparterna och olika civilsamhällesorganisationer att arbeta för de tre övergripande 2030-målen. Även Europeiska rådet välkomnade målen vid toppmötet i juni 2021.

Handlingsplanen för den europeiska pelaren för sociala rättigheter omfattar också ett antal initiativ för att genomföra pelarens principer. 

Exempel på initiativ för social trygghet och inkludering är

  • rådets rekommendation om en europeisk barngaranti 
  • ett förslag till rådets rekommendation om minimiinkomst
  • en europeisk plattform för åtgärder mot hemlöshet
  • en EU-rapport om tillgång till samhällsviktiga tjänster och ett initiativ om långvarig vård och omsorg
  • en expertgrupp på hög nivå som ska undersöka välfärdsstatens framtid
  • en vägledning om användningen av förhandsbedömningar av fördelningseffekter.

Uppföljning och samordning

Den sociala resultattavlan

För att följa hur pelarens principer genomförs tog kommissionen i början av 2021 fram en uppdaterad social resultattavla som EU-ländernas ministrar för sysselsättning och sociala frågor godkände i juni 2021.

Resultattavlan speglar pelarens struktur och innehåller särskilda indikatorer för social inkludering och socialt skydd. En av huvudindikatorerna är antalet personer som riskerar fattigdom eller social utestängning – den indikator som används för fattigdomsmålet för 2030.

Europeiska planeringsterminen

Den europeiska planeringsterminen är en väletablerad ram för att samordna reformer och investeringar inom ekonomi, sysselsättning och sociala frågor.  Sedan 2018 genomsyrar pelarens principer planeringsterminens hela cykel.

Den gemensamma sysselsättningsrapporten och landsrapporterna innehåller en särskild analys av den sociala situationen i EU och medlemsländerna. Nationella problem och föreslagna lösningar inom socialpolitiken tas upp i de landsspecifika rekommendationerna.

Kommittén för socialt skydd

Kommissionen samarbetar med EU-länderna i kommittén för socialt skydd i frågor som gäller social delaktighet, vård och omsorg och pensioner, och använder sig då av den öppna samordningsmetoden på det sociala området.

Det är en frivillig metod för politiskt samarbete som bygger på gemensamma mål och resultatmätning med gemensamma indikatorer. Metoden innebär också ett nära samarbete med arbetsmarknadens parter, civilsamhället och andra aktörer.

Finansiering

För att genomföra sina politiska reformer kan länderna få stöd från de europeiska struktur- och investeringsfonderna, särskilt Europeiska socialfonden+ och faciliteten för återhämtning och resiliens.

Dela den här sidan