Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

Yhdessä osallistavien koulutus- ja työmahdollisuuksien puolesta

Hyvä koulutus toimii polkuna työllistymiseen ja täysipainoiseen elämään. Se auttaa myös ehkäisemään köyhyyttä ja syrjäytymistä. Kaikilla on oikeus tarpeidensa mukaiseen koulutukseen sekä tarvittavaan tukeen voidakseen siirtyä työmarkkinoille käyttämään hankkimiaan taitoja. Komission vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan kymmenvuotisstrategian tavoitteena on lisätä koulutuksen osallistavuutta ja tehokkuutta – aina varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen asti – sekä parantaa työelämän esteettömyyttä ja osallistavuutta.

Tekstin selkokielinen versio on saatavilla täällä.

Uusia ja parempia työpaikkoja osallistavassa työympäristössä

Henkilö, jolla on Downin oireyhtymä, työskentelemässä kahvilassa toisen työntekijän kanssa. Tekstissä sanotaan: yhdessä osallistavien koulutus- ja työmahdollisuuksien puolesta. #EUDisabilityRights, #UnionOfEquality.

EU-lainsäädännöllä suojataan vammaisia henkilöitä työpaikalla tapahtuvalta syrjinnältä. Siitä huolimatta heillä on monesti vaikeuksia löytää työtä ja säilyttää työpaikkansa. Tähän on monia syitä, muun muassa esteettömien tilojen puuttuminen työpaikalta. Vammaisista henkilöistä 50,8 prosenttia on työelämässä, kun vastaava luku muun väestön osalta on 75 prosenttia. Vammaisilla henkilöillä on oikeus tehdä työtä ja ansaita elantonsa, aivan kuten muillakin. Työssäkäynti voi toimia väylänä itsenäisempään ja laadukkaampaan elämään.

Työllisyys on yksi strategian keskeisimmistä painopisteistä.

Komissio on hiljattain ehdottanut toimenpidepakettia, jolla autetaan EU-maita torjumaan stereotypioita työmarkkinoilla, ottamaan käyttöön yhtäläisiä mahdollisuuksia edistäviä toimenpiteitä ja varmistamaan, että työpaikoilla toteutetaan vammaisten työntekijöiden tarvitsemat muutokset. Se sisältää esimerkiksi joukon myönteisiä toimia, joilla helpotetaan vammaisten henkilöiden palkkaamista.

Euroopan komissio myös esimerkiksi

  • varmistaa, että EU-lainsäädäntöä noudatetaan asianmukaisesti vammaisten henkilöiden suojelemiseksi työpaikalla
  • käyttää nuorisotakuun kaltaisia EU-aloitteita helpottamaan alle 30-vuotiaiden vammaisten henkilöiden työllistymistä
  • auttaa vahvistamaan yhteisötaloutta.

Euroopan komissio on myös pyytänyt EU-maita ryhtymään tiettyihin toimiin, kuten asettamaan seuraavia tavoitteita vuodelle 2024:

  • työelämässä olevien vammaisten henkilöiden määrän lisääminen
  • vammaisten henkilöiden ja muun väestön välisten työllisyyserojen kaventaminen.

Koulutuserojen vähentäminen

Joukko ihmisiä keskustelemassa viittomakielellä. Tekstissä sanotaan: yhdessä osallistavien koulutus- ja työmahdollisuuksien puolesta, #EUDisabilityRights, #UnionOfEquality.

Yli 20 prosenttia nuorista vammaisista henkilöistä keskeyttää opintonsa varhain, kun muilla nuorilla vastaava luku on 10 prosenttia. Vammaiset henkilöt myös suorittavat harvemmin korkeakoulututkinnon. Monet vammaiset nuoret opiskelevat erityiskouluissa, jotka eivät välttämättä tarjoa selkeää reittiä työelämään.

Osallistava koulutus on EU:n tärkeä painopiste, ja tarkoituksena on yhdessä EU-maiden kanssa edistää strategian mukaisesti muun muassa seuraavia tavoitteita:

  • tasa-arvoista kohtelua koulutuksessa koskevan EU-lainsäädännön hyväksyminen
  • opettajankoulutuksen kehittäminen erityisopettajapulan ratkaisemiseksi ja sen varmistamiseksi, että kaikki opetusalan työntekijät koulutetaan tukemaan lapsia, joilla on erityistarpeita
  • tavallisten koulujen osallistavuuden lisääminen tarjoamalla lisätukea vammaisille lapsille, esimerkiksi neurologisesti monimuotoisille oppilaille.

Aiheeseen liittyvät uutiset

Ei uutisia tästä aiheesta kuuden viime kuukauden aikana.

Jaa tämä sivu