Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

EU-lagstiftning

Samordning av de sociala trygghetssystemen

EU:s regler om samordning av de sociala trygghetssystemen har funnits sedan 1958, då förordningarna nr 3 och 4 antogs. De har uppdaterats och utökats flera gånger.

Nuvarande regler gäller sedan den 1 maj 2010. De bygger på följande konsoliderade förordningar:

De konsoliderade versionerna av förordning (EG) nr 883/2004 och förordning (EG) nr 987/2009 inkluderar senare ändringar genom förordning (EG) No 988/2009, kommissionens förordning (EU) nr 1244/2010, förordning (EU) nr 465/2012 och kommissionens förordning (EU) nr 1224/2012.

Det är den första stora reformen sedan 1970-talets förordningar som gällde i flera årtionden:

Om du vill titta i lagstiftningen och hitta rättspraxis från EU-domstolen kan du söka i databasen över förordningarna om samordning av de sociala trygghetssystemen.

Medborgare i länder utanför EU

Sedan den 1 januari 2011 gäller samordningsreglerna i förordning (EU) nr 1231/2010 även de medborgare i länder utanför EU (tredjelandsmedborgare) som är lagligt bosatta i ett EU-land och vars livssituation rör fler än ett EU-land. Detta gäller även för deras familjemedlemmar och efterlevande i EU.

Reglerna gäller dock inte Danmark.

Ett exempel är en tredjelandsmedborgare som har flyttat från ett EU-land till ett annat för arbetets skull, men vars barn har stannat kvar i det förra EU-landet.

Schweiz

Sedan den 1 april 2012 gäller samordningsreglerna även Schweiz.

Norge, Island och Liechtenstein (EES)

Samordningsreglerna gäller i EES-länderna Norge, Island och Liechtenstein sedan den 1 juni 2012.

Storbritannien

Sedan den 21 januari 2021 gäller EU:s regler om samordning av de sociala trygghetssystemen inte längre Storbritannien. Rättigheterna för personer som omfattas av utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien fortsätter dock att skyddas.

För dem som inte omfattas av utträdesavtalet regleras samordningen av de sociala trygghetssystemen mellan EU och Storbritannien av det relevanta protokollet till handels- och samarbetsavtalet. Protokollet liknar EU:s regler och har ett omfattande tillämpningsområde, men ger inte samma skyddsnivå som EU-förordningarna.

Europeiska arbetsmyndigheten (ELA)

Europeiska arbetsmyndigheten bildades i juli 2019 och ska hjälpa EU-länderna och kommissionen att se till att EU:s regler om rörlighet på arbetsmarknaden och samordning av de sociala trygghetssystemen tillämpas på ett rättvist och effektivt sätt. Europeiska arbetsmyndigheten gör det också lättare för arbetstagarna att jobba i hela EU.

Nyheter

Inga nyheter i ämnet de senaste sex månaderna.

Dela den här sidan