Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

EU-lovgivning

Forordninger om koordinering af de sociale sikringsordninger

EU-foranstaltninger vedrørende koordinering af sociale sikringsordninger har eksisteret siden forordning nr. 3 og 4 fra 1958. De er blevet opdateret og udvidet mange gange.

De seneste ændringer har været i kraft i EU siden den 1. maj 2010. Det drejer sig om følgende konsoliderede forordninger:

Teksterne omfatter ændringerne til forordning (EF) nr. 883/2004 og forordning (EF) nr. 987/2009 indført ved forordning (EF) nr. 988/2009, Kommissionens forordning (EU) nr. 1244/2010, forordning (EU) nr. 465/2012 og Kommissionens forordning (EU) nr. 1224/2012.

Det er den første større reform siden forordningerne fra1970'erne, som har været gældende i flere årtier:

Hvis du vil gennemgå artiklerne i ovennævnte retsakter og finde EU-Domstolens retspraksis på området, kan du se i databasen over forordningerne om koordinering af de sociale sikringsordninger.

Statsborgere i lande uden for EU

Siden den 1. januar 2011 har forordning nr. 1231/2010 udvidet EU's regler om koordinering af de sociale sikringsordninger til også at omfatte statsborgere fra lande, der ikke er medlemmer af EU (tredjelandsstatsborgere), som har lovligt ophold i EU, og som krydser grænserne. Deres familiemedlemmer og efterladte er også dækket, hvis de opholder sig i EU.

Den gælder ikke for Danmark.

Forordning (EU) nr. 1231/2010 vil f.eks. være en kilde til rettigheder for en tredjelandsstatsborger, som er flyttet fra et EU-land til et andet EU-land for at arbejde, men som har børn, der stadig bor i det foregående EU-land.

Schweiz

Siden den 1. april 2012 har EU's regler om koordinering af de sociale sikringsordninger gjaldt for Schweiz.

EØS (Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde)

Siden den 1. juni 2012 har EU's regler om koordinering af de sociale sikringsordninger gjaldt for Norge, Island og Liechtenstein (EØS-lande).

Det Forenede Kongerige

Fra 1. januar 2021 finder EU-reglerne om koordinering af de sociale sikringsordninger ikke længere anvendelse på og i Det Forenede Kongerige. Rettighederne for de personer, som er omfattet af udtrædelsesaftalen mellem EU og UK, vil dog fortsat være beskyttet.

For personer, der ikke er omfattet af udtrædelsesaftalen, reguleres koordineringen af de sociale sikringsordninger mellem EU og Det Forenede Kongerige af den relevante protokol til handels- og samarbejdsaftalen. Selv om protokollen ligner EU-reglerne og har et omfattende anvendelsesområde, giver den ikke samme beskyttelsesniveau som EU-forordningerne.

Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed (ELA)

I juli 2019 blev Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed oprettet for at hjælpe EU-landene og Europa-Kommissionen med at sikre, at EU's regler om arbejdskraftens frie bevægelighed og koordineringen af de sociale sikringsordninger håndhæves på en retfærdig og effektiv måde. Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed spiller også en vigtig rolle med hensyn til at lette og sikre en effektiv arbejdskraftmobilitet i Europa.

Relaterede nyheder

Der er ingen relaterede nyheder fra de seneste 6 måneder.

Del denne side