Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

En jämlikhetsunion: strategi för rättigheter för personer med funktionsnedsättning 2021–2030

I mars 2021 antog EU-kommissionen en ny strategi om rättigheter för personer med funktionsnedsättning 2021–2030. Med den här tioåriga strategin vill kommissionen förbättra livet för personer med funktionsnedsättning i hela världen.

Strategin bygger vidare på EU:s handikappstrategi 2010–2020, som banade väg för ett hinderfritt EU där personer med funktionsnedsättning ska kunna utöva sina rättigheter och delta fullt ut i samhället och arbetslivet. Trots framstegen de senaste tio åren stöter personer med funktionsnedsättning fortfarande på hinder och de riskerar i högre grad att drabbas av fattigdom och social utestängning.

Strategin ska bidra till att alla med funktionsnedsättning i EU oavsett kön, etniskt ursprung, religion eller trosuppfattning, ålder eller sexuell läggning

  • kan utöva sina mänskliga rättigheter
  • har samma chanser och samma möjligheter att delta i samhället och i arbetslivet
  • själva kan bestämma var, hur och med vem de ska bo
  • kan röra sig fritt i EU oavsett vilka stödbehov de har
  • inte längre utsätts för diskriminering.

Den här nya och förstärkta strategin tar hänsyn till de olika typer av funktionsnedsättning som innebär varaktiga fysiska, psykiska, intellektuella eller sensoriska funktionsnedsättningar (i linje med artikel 1 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning) och som ofta inte syns.

Kvinnor, barn, äldre, flyktingar med funktionsnedsättningar och personer med socioekonomiska svårigheter kan missgynnas på många olika sätt. Därför främjar strategin ett mångfasetterat perspektiv i enlighet med FN:s agenda 2030 för hållbar utveckling och målen för hållbar utveckling.

Den nya strategin innehåller ambitiösa åtgärder och viktiga initiativ inom olika områden och har bland annat följande prioriteringar:

  • Tillgänglighet: möjligheten att fritt kunna resa och bosätta sig var man vill i EU och kunna delta i den demokratiska processen.
  • God livskvalitet och ett självständigt liv, särskilt genom att komma bort från institutionalisering, öka det sociala skyddet och motverka diskriminering på arbetsplatsen.
  • Jämlikt deltagande genom att effektivt skydda personer med funktionsnedsättning från alla former av diskriminering och våld och garantera att alla har samma möjligheter och tillgång till rättslig prövning, utbildning, kultur, idrott, turism och hälso- och sjukvård.
  • EU:s roll att föregå med gott exempel.
  • EU:s avsikt att genomföra strategin.
  • Främja rättigheter för personer med funktionsnedsättning i hela världen.

De viktigaste initiativen

  1. AccessibleEU: ett kunskapscentrum med information och god praxis för tillgänglighet inom olika sektorer (slutet av 2022).
  2. EU-intyg om funktionsnedsättning: Kommissionen vill införa ett EU-intyg om funktionsnedsättning som ska gälla i alla EU-länder. Intyget ska göra det lättare för personer med funktionsnedsättning att få rätt stöd när de reser i EU eller flyttar till ett annat EU-land (slutet av 2023).
  3. Vägledning om förbättringar vad gäller självständigt boende och inkludering i samhället: ett initiativ för att se till att personer med funktionsnedsättning kan bo på tillgängliga serviceboenden i samhället eller fortsätta att bo hemma (2023).
  4. En kvalitetsram för sociala tjänster för personer med funktionsnedsättning (2024).
  5. Ett paket för att förbättra arbetsmarknadsresultaten för personer med funktionsnedsättning (andra halvåret 2022).
  6. Plattform för funktionsrättsfrågor: ett forum för nationella myndigheter med ansvar för att genomföra FN-konventionen, organisationer för personer med funktionsnedsättning och EU-kommissionen. Plattformen stöder strategins genomförande och stärker samarbetet om hur konventionen ska genomföras.
  7. Kommissionens nya personalstrategi med åtgärder för att främja mångfald och inkludering av personer med funktionsnedsättning.

Tätt samarbete med EU-länderna för att genomföra strategin

Kommissionen stöder EU-ländernas arbete med att ta fram strategier och handlingsplaner för att fortsätta att genomföra FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och EU:s lagstiftning på området.

Kommissionen uppmanar länderna att bidra till den nya och förstärkta strategin som utgör grunden för EU:s åtgärder och genomförandet av FN-konventionen.

Dela den här sidan