Pošlji prijatelju
RSS
google +
Različica za tiskanje

Paola Testori Coggi, generalna direktorica za zdravje in potrošnike pri Evropski komisiji

Paola Testori Coggi, generalna direktorica za zdravje in potrošnike pri Evropski komisiji

Evropska komisija se pri pripravljanju politike in predlogov glede varnosti potrošnikov, javnega zdravja in okolja opira na mnenja neodvisnih znanstvenih odborov glede novih in nastajajočih težav. Njihovo mnenje je bistvenega pomena za snovalce politike v evropskih institucijah, saj lahko le tako zagotovijo največjo zdravstveno in okoljsko zaščito, ki jo od njih pričakujejo evropski državljani.

Od leta 1978 dalje so znanstveni odbor za varnost potrošnikov , znanstveni odbor za zdravstvena in okoljska tveganja  in znanstveni odbor za nastajajoča in novougotovljena zdravstvena tveganja izdali več kot tisoč znanstvenih mnenj, večinoma kot podlago za uredbe, in tako omogočili pripravo politik EU na podlagi znanstvenih dejstev.

Znanstvene odbore sestavljajo ugledni znanstveniki iz vsega sveta, ki pregledujejo in vrednotijo znanstvene podatke in na podlagi teh ocenjujejo:

  • varnost številnih sestavin v kozmetičnih izdelkih (barve za lase, parfumi, solariji, filtri za ultraviolične žarke)
  • potencialno nevarnost fluorida v pitni vodi
  • varnost zobnih zalivk in drugih materialov za popravilo zob
  • nanomateriale
  • dodatke v tobaku, ki privlačijo in povzročajo zasvojenostpdf

Ocenjujejo tudi posledice za zdravje pri izpostavljenosti:

  • elektromagnetnemu valovanju
  • varnostnim skenerjem za pregledovanje potnikov
  • živemu srebru v nekaterih varčnih sijalkah
  • osiromašenemu uranupdf

V zadnjem času se ukvarjajo predvsem z medicinskimi pripomočki, denimo z varnostjo silikonskih prsnih vsadkov podjetja PIP in kovin v umetnih kolkih, z morebitnim tveganjem zaradi kemikalij (ftalatov) v otroških igračah in izdelkih za otroke ter vplivom mobilnih telefonov in osebnih predvajalnikov glasbe na zdravje.

Evropska komisija je pred kratkim izbrala nove člane znanstvenih odborov. Uradno dobrodošlico novoimenovanim znanstvenikom pdfbo skupaj z vlado Luksemburga izrekla na prvem plenarnem zasedanju v Luxembourgu 11. in 12. aprila 2013.

Politiko EU v zvezi z mnenjem in delom znanstvenih odborov vodijo tri osnovna načela: odličnost, neodvisnost in preglednost. Odprtost delovanja privablja najboljše znanstvenike in spodbuja dialog z deležniki, kar vodi v splošno razpravo in izmenjavo informacij.

Po drugi strani močni notranji mehanizmi ščitijo neodvisnost znanstvenega dela in ga varujejo pred vplivi na podlagi ekonomskih, socialnih in drugih razlogov. Posebna pozornost velja sporočanju rezultatov dela znanstvenih odborov, saj morajo njihove ugotovitve poznati tako znanstveni krogi kot deležniki.

Najpomembnejši cilj je zagotoviti visoko zaščito zdravja evropskih državljanov, pri tem pa znanosti in inovativnosti dati ključno vlogo pri spodbujanju konkurenčnosti in gospodarske rasti v Evropi, kar prispeva k uresničitvi ciljev strategije Evropa 2020 za pametno, trajnostno in vključujočo gospodarsko rast.

Novi člani znanstvenih odborov

Več o tej temi