Küldje el az oldalt ismerősének!
RSS
google +
Nyomtatóbarát változat

Szerző: Paola Testori Coggi, főigazgató, Európai Bizottság Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság

Szerző: Paola Testori Coggi, főigazgató, Európai Bizottság Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság

Fogyasztói biztonsággal, közegészségüggyel és környezettel kapcsolatos szakpolitikáinak és javaslatainak kidolgozásakor a Bizottságot a független tudományos bizottságok nemcsak megalapozott szakmai tanácsaikkal segítik, hanem az új és újonnan azonosított kockázatokra is felhívják a figyelmét. E vélemények nélkülözhetetlenek a döntéshozók számára ahhoz, hogy a lehető legjobban gondoskodjanak az egészség és a környezet védelméről, ahogy azt az európai polgárok az uniós intézményektől elvárják.

1978 óta a fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottság (FBTB), az egészségügyi és környezeti kockázatok tudományos bizottsága (EKKTB) és az új és újonnan azonosított egészségügyi kockázatok tudományos bizottsága (ÚÚAKTB) több mint ezer tudományos véleményt fogadott el. E vélemények jelentős része új jogszabályok alapjául szolgált, hozzájárulva ezáltal a tudományosan meglapozottabb uniós döntéshozatal kialakításához.

E tudományos bizottságok – tagjai között a világ sok neves tudósával – tudományos adatokat elemeznek és értékelnek, hogy felmérjék az esetleges kockázatokat az adott területeken, többek között az alábbiakon:

  • kozmetikai termékek (hajfestékek, parfümök, szoláriumberendezések, UV-szűrők) összetevőinek biztonságossága,
  • az ivóvíz fluoridtartalmának hatása,
  • a fogászati amalgám és az alternatív fogászati tömőanyagok biztonságossága,
  • nanoanyagok,
  • a dohány-adalékanyagok függőséget okozó hatása és vonzerejepdf.

A tudományos vélemények között van olyan is, amely az alábbiak egészségügyi hatásával foglalkozik:

A legutóbbi kutatások orvostechnikai eszközökre, például a PIP szilikonos mellimplantátumok és a fém csípőprotézisek biztonságosságára, a gyermekjátékokban és gyermekápolási cikkekben használt kémiai anyagok (ftalátok) esetleges egészségügyi kockázataira, valamint a mobiltelefonok és a hordozható zenelejátszók egészségügyi hatásaira koncentrálnak.

Az Európai Bizottság nemrég új tagokat nevezett ki a tudományos bizottságokba. Az újonnan kinevezett tudósokat pdf az első plenáris ülésen (Luxemburg, 2013. április 11–12.) az Európai Bizottság és a luxemburgi kormány hivatalosan is köszönteni fogja.

A tudományos tanácsadással és a bizottságok munkájával kapcsolatos uniós politikát három fő elv határozza meg: a kiválóság, a függetlenség és az átláthatóság. A bizottságok működésének nyitottsága amellett, hogy a legkiválóbb tudósok számára is vonzerőt jelent, élénkíti az érdekelt felekkel folytatott párbeszédet, ami elősegíti a tudományos vitát és az információcserét.

A tudományos munka függetlenségét ugyanakkor szilárd alapokon nyugvó belső mechanizmusok biztosítják, amelyek kiküszöbölik a gazdasági, társadalmi és más nem tudományos célú befolyásolás kockázatát is. Az EU különös figyelmet fordít arra, hogy a tudományos bizottságok eredményeit közzétegye, így gondoskodva arról, hogy a szakemberek következtetéseiről a tudományos közösség és az érdekelt felek egyaránt tájékozódhassanak.

A legfontosabb cél az európai polgárok egészségének lehető legmagasabb szintű védelme. Ugyanakkor az is fontos, hogy a tudomány és az innováció kiemelt szerepet kapjon az európai versenyképesség és gazdasági növekedés ösztönzésében, ezáltal pedig hozzájáruljon az Európa 2020 stratégiában megfogalmazott, az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedést szolgáló célkitűzések megvalósításához.

A tudományos bizottságok új összetételben

Bővebben erről a témáról