Navigációs útvonal

2012

Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj

Ön újságíró, és írásaiban egészségügyi kérdésekkel foglalkozik?

Üdvözöljük honlapunkon!

A Bizottság 2013-ban is meghirdette az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjat. Az ötödik díjpályázat nyertesei:

Első helyezett

Henk Blanken a „Carels hoofd Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) Nederlands (nl) ” (Carel feje) című cikkével (Dagblad van het Noorden, Hollandia). 

A cikk egy Parkinson-kórban szenvedő negyvenéves férfiról szól, aki műtétnek veti magát alá, hogy leküzdhesse a betegséget.

Második helyezett

Christiane Hawranek és Marco Maurer a „Die Krankenschlepper Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) ” (Betegkereskedők) című írásukkal (Die Zeit, Németország)

A cikk az egészségügyi turizmus területén kétes üzelmeket folytató ügynökségek és a német kórházak közötti kapcsolatokkal foglalkozik.

Harmadik helyezett

Mette Dahlgaard „Slår jeg nogen ihjel? Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) italiano (it) ” (Valaki miattam fog meghalni?) című pályaművével (Berlingske, Dánia)

A cikk egy spermadonor történetét meséli el, aki megtudja, hogy egy hibás, a rák egy súlyos formájára hajlamosító gént hordoz, amelyet a tőle származó gyermekek 50%-ban örökölhetnek.

Honlapunkon a 2013-ban meghirdetett verseny valamennyi döntős cikke Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) megtalálható. Az érdeklődők a fogadáson és a díjátadó ünnepségen készült video- és fényképfelvételeket Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) is megtekinthetik.

2013. évi kiadványA korábbi években meghirdetett pályázatokhoz hasonlóan a 2013-as díjpályázat is elősegítette, hogy színvonalas újságcikkek állítsák reflektorfénybe az egészségügy és betegjog területén indított uniós szakpolitikai kezdeményezésekkel kapcsolatos kérdéseket. A díjpályázat döntőjébe jutott 28 döntős cikket reprezentatív kiadvány Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) gyűjti egybe (csak angol nyelven).

A 2013. évi díjpályázaton összesen 629 újságíró indult. Az EU 28 tagállamából beküldött, a nyomtatott vagy az online sajtóban 2012. augusztus 1. és 2013. szeptember 30. között megjelent újságcikkek közül 858 felelt meg a kiírásban szereplő követelményeknek.

Az Európai Uniós Újságírói Díjat először 2009-ben hirdettük meg. A díjat az előző években az alábbi újságírók nyerték:

  • 2012: Petr Třešňàk (Cseh Köztársaság), a Respekt hetilapban megjelent „Dobrodružství v pavilonu č. 14 Az előző linken elérhető szöveg fordításai čeština (cs) English (en) ” (A 14. kórterem kalandjai) című cikkével;
  • 2011: Ben Hirschler és Kate Kelland (Egyesült Királyság), a „When the drugs don't work Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) ” (Amikor a gyógyszerek nem hatnak) című, az antimikrobiális rezisztanciáról szóló cikkükkel, melyet a Reuters tett közzé;
  • 2010: Gianluca Ferraris és Ilaria Molinari (Olaszország), a „Ladri Di Speranza Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) italiano (it) ” (Reménytolvajok) című, az őssejtekről szóló cikkükkel, mely a Panorama nevű folyóiratban jelent meg;
  • 2009: Estelle Saget (Franciaország), a „La schizophrénie expliquée aux parents Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) français (fr) ” (A skizofréniáról a szülőknek) című cikkével, melyet a L'express nevű hetilap publikált.

Az Európai Uniós Újságírói díjat a Bizottság a 2008–2013. évi második közösségi egészségügyi program költségvetéséből finanszírozza.