Uniós dohányellenes kampányok

Az európaiak 29%-a dohányzik. A dohányzás továbbra is a leggyakoribb oka az Európai Unióban az olyan haláleseteknek és betegségeknek, amelyek megelőzhetőek lehettek volna. A dohányosok 31%-a próbált leszokni a dohányzásról az utóbbi 12 hónapban.

Az Európai Bizottság a dohányzás visszaszorítását szolgáló általánosabb tevékenysége mellett már jó ideje tesz erőfeszítéseket annak érdekében, hogy minél kevesebben szokjanak rá a dohányzásra, és minél többen szokjanak le a dohányzásról.

Az elmúlt években több kampány is indult a dohánytermékek fogyasztásának problémája elleni uniós szintű küzdelem keretében.

A volt dohányosok megállíthatatlanok (2011–2013)

logó

Célközönség

A 25–34 év közötti dohányosok (azaz 28 millió európai)

Célkitűzés

    A kampánynak az volt a célja, hogy:

  • a dohányosokat a dohányzásról való leszokásra ösztönözze, és segítséget nyújtson számukra ehhez;
  • felhívja a figyelmet a dohányzás veszélyeire;
  • hozzájáruljon a Bizottság azon hosszú távú célkitűzésének megvalósításához, hogy Európát dohányfüstmentessé tegye.

Online tanácsadás

„A volt dohányosok megállíthatatlanok” kampány középpontjában egy digitális egészségügyi tanácsadó platform, az iCoach állt, amelynek segítségével a dohányosok saját ütemükben – fokozatosan vagy egy lépésben – szokhatnak le a dohányzásról.

Az ingyenes iCoach alkalmazást jelenleg is igénybe lehet venni az összes uniós országban, valamennyi uniós nyelven a tagállami Facebook-oldalakon keresztül. Az iCoach elemzi a dohányzási szokásokat, és napi rendszerességgel személyre szabott tanácsokkal szolgál.

Az iCoach mobilalkalmazásként is elérhető

Link a mobilalkalmazáshoz mobilalkalmazásAz alkalmazáshoz vezető QR-kód
QR-kód

Hírek és események

A kampány során nyilvános tájékoztató eseményekre és sajtórendezvényekre is sor került az egyes tagállamokban Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) .

Fontos adatok és infografikák a kampányról

Infografikák

Televíziós videoklipek (2013)

nővérfiúapa
A nővéremA fiamAz apám

Az EU és az FC Barcelona együttes erővel a dohányzás ellen

„Szokj le a Barçával!”

HELP – A dohányfüstmentes életért (2005–2010)

A korábbi, 2005 és 2010 között megrendezett kampány, a HELP – A dohányzásmentes életért Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) a rászokás megelőzésére, a dohányzásról való leszokásra és a passzív dohányzás visszaszorítására összpontosított. Célközönségét a 15–25 éves korcsoport alkotta.