Navigacijska pot

2012

Novinarska nagrada EU za prispevke o zdravstvu

Ste novinar za področje zdravja?

Domača stran

V petem natečaju za novinarsko nagrado EU za prispevke o zdravstvu so bili nagrajeni naslednji članki:

Prva nagrada

Henk Blanken: Karlova glava Seznam prevodov predhodne povezave English (en) Nederlands (nl) (Dagblad van het Noorden, Nizozemska) 

Članek o odločitvi štiridesetletnega pacienta, da Parkinsonovo bolezen premaga z operativnim posegom.

Druga nagrada

Christiane Hawranek in Marco Maurer: Trgovci s pacienti Seznam prevodov predhodne povezave English (en) (Die Zeit, Nemčija)

Članek o dvomljivem odnosu med ponudniki zdravstvenega turizma in nemškimi bolnišnicami.

2. nagrada

Mette Dahlgaard: Mar koga ubijam? Seznam prevodov predhodne povezave English (en) italiano (it) (Berlingske, Danska)

Članek o darovalcu sperme, ki bi lahko na polovico svojih otrok prenesel resno obliko raka.

Preberite tudi članke finalistov leta 2013 Seznam prevodov predhodne povezave English (en) in si oglejte videoposnetek in slike Seznam prevodov predhodne povezave English (en) s slavnostne večerje in podelitve nagrad.

Knjižica 2013Nagrada tudi letos spodbuja visokokakovostno novinarstvo, ki ozavešča o zdravstvenih vprašanjih in pobudah v zvezi s pacienti na ravni EU. V lični knjižici Seznam prevodov predhodne povezave English (en) je objavljenih vse 28 nominiranih člankov (samo v angleščini).

Leta 2013 se je natečaja udeležilo 629 novinarjev iz vseh 28 držav EU z 858 članki, ki so bili med 1. avgustom 2012 in 30. septembrom 2013 objavljeni v tiskanih ali spletnih medijih.

Novinarsko nagrado smo prvič podelili leta 2009. Zmagovalci natečaja iz prejšnjih let so:

  • 2012: Petr Třešňák iz Češke za članek o duševnem zdravju Dogodivščine na oddelku 14 Seznam prevodov predhodne povezave čeština (cs) English (en) , objavljenem v reviji Respekt.
  • 2011: Ben Hirschler in Kate Kelland iz Združenega kraljestva za članek o protimikrobni odpornosti Ko zdravila odpovejo Seznam prevodov predhodne povezave English (en) , ki ga je objavil Reuters.
  • 2010: Gianluca Ferraris in Ilaria Molinari iz Italije za članek o matičnih celicah Okradeno upanje Seznam prevodov predhodne povezave English (en) italiano (it) , objavljen v reviji Panorama.
  • 2009: Estelle Saget iz Francije za članek Kaj morajo o shizofreniji vedeti družina in prijatelji Seznam prevodov predhodne povezave English (en) français (fr) , objavljen v reviji L'Express.

Novinarska nagrada EU za prispevke o zdravstvu se financira iz drugega programa Skupnosti na področju zdravja (2008–2013).

Zadnja sprememba: 05/05/2014 | Na vrh