Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie

Samen voor participatie

Alle EU-burgers zouden hun stemrecht moeten kunnen uitoefenen. Zo dragen we bij aan de wetten in onze samenleving en kiezen we onze leiders.

Maar in de praktijk kunnen niet alle personen met een handicap stemmen of zich verkiesbaar stellen. Stembureaus zijn mogelijk niet toegankelijk, informatie is mogelijk niet beschikbaar, niet toegankelijk of niet voor hen te begrijpen (bijvoorbeeld niet in braille of gebarentaal), etc. Ook kunnen sommige personen met een handicap niet stemmen of zich verkiesbaar stellen vanwege de beperkingen in hun handelingsbekwaamheid.

De Commissie werkt samen met EU-landen aan de tienjarige strategie voor de rechten van personen met een handicap zodat iedereen van democratie kan genieten.

Klik hier voor een versie van deze tekst in eenvoudige taal.

Gelijkheid bij de stembus

Twee volwassen en een peuter met syndroom van Down die samen afval oprapen in een park. Tekst: Samen voor participatie, #EUDisabilityRights, #UnionOfEquality.

Elk EU-land heeft regelgeving die vaststelt hoe bepaalde personen met een handicap deel kunnen nemen aan verkiezingen, waaronder Europese verkiezingen. In 18 landen kunnen blinde mensen bijvoorbeeld niet alleen stemmen en zijn ze afhankelijk van iemand anders om hun stem in te dienen. Ook al zijn autoriteiten bezig met het overkomen van deze hindernissen, toch moet er meer gedaan worden om te zorgen dat personen met een handicap op gelijke voet met anderen hun stem kunnen laten horen en deel kunnen nemen aan verkiezingen.

Met de strategie voor de rechten van personen met een handicap zet de Europese Commissie zich in om te blijven werken met EU-landen, en met het parlement, om te helpen ervoor te zorgen dat personen met een handicap hun politieke rechten op gelijke voet met anderen kunnen uitoefenen.

De activiteiten van de Commissie omvatten:

  • Met andere EU-landen aan het Europese samenwerkingsnetwerk voor verkiezingen werken om ervoor te zorgen dat personen met een handicap volledig deel kunnen nemen aan verkiezingen, zowel als stemmers en als kandidaten.
  •  Samen met dit Netwerk en de EU-landen een gids uitbrengen met goede verkiezingspraktijken voor toegankelijkere verkiezingen voor het einde van 2023.
  • Het voorstellen van maatregelen voor herziene wetgeving voor de rechten van mobiele EU-burgers om te stemmen en zich verkiesbaar te stellen voor Europese en landelijke verkiezingen die ervoor zorgen dat personen met een handicap toegankelijke informatie over voorwaarden en gedetailleerde regels voor registratie als een stemmer of kandidaat ontvangen.
  • Het opstellen van een gids over online stemmen voor personen met een handicap.
  • Door middel van het programma Burgerschap, gelijkheid, rechten en waarden van de EU meer personen met verschillende behoeften helpen om een actieve rol te vervullen in onze democratie.

De acties van de Commissie voor de Europese verkiezingen in 2024 voor het stimuleren van opkomst en deelname zullen zich ook richten op personen met een handicap.

Het Europese samenwerkingsnetwerk voor verkiezingen, een groep die bestaat uit deskundigen uit EU-landen, speelt een essentiële rol bij het overdragen van goede praktijken bij verkiezingen, zoals toegankelijke stembureaus, stembussen en stemmachines, het verschaffen van aangepaste informatie en het opstellen van specifieke stemprocedures voor stemmers met een handicap. De Commissie zal het Netwerk blijven gebruiken om personen met een handicap te steunen bij het uitoefenen van hun stemrecht. Hieronder valt het opstellen van algemene referenties en praktisch advies. Maar we kunnen allemaal helpen ervoor te zorgen dat iedereen ziet dat de stem van personen met een handicap even zwaar telt als die van iemand anders.

Relevant nieuws

Geen nieuws in de laatste zes maanden.

Delen