Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Împreună pentru participare

Toți cetățenii UE ar trebui să își poată exercita dreptul de vot. Acesta este modul în care contribuim la legile conform cărora trăim și alegem oamenii care ne guvernează.

Cu toate acestea, în practică, nu toate persoanele cu handicap pot vota sau candida la alegeri. Este posibil ca secțiile de votare să nu fie accesibile, ca informațiile să nu fie disponibile într-un mod accesibil sau inteligibil (de exemplu, în Braille sau în limbajul semnelor) și așa mai departe. De asemenea, unele persoane cu handicap pot fi private de dreptul de a vota sau de a candida la alegeri din cauza unor restricții în ceea ce privește capacitatea lor juridică.

Comisia colaborează cu țările UE în cadrul strategiei sale pe zece ani privind drepturile persoanelor cu handicap, pentru a contribui la asigurarea funcționării democrației pentru toată lumea.

Versiunea ușor de citit a acestui text este disponibilă aici.

Egalitatea la urna de vot

Vârstnic ajutat de o tânără să folosească tehnologia. Text: împreună pentru participare, #EUDisabilityRights, #UnionOfEquality.

Fiecare țară din UE are norme care condiționează modul în care anumite persoane cu handicap pot participa la alegeri, inclusiv la alegerile europene. De exemplu, în 18 țări, persoanele nevăzătoare nu pot vota singure și trebuie să se bazeze pe o altă persoană care să voteze în locul lor. Deși autoritățile depun eforturi pentru a elimina obstacolele, mai sunt multe de făcut pentru a se asigura că persoanele cu handicap își pot face auzită vocea și pot participa la alegeri în condiții de egalitate cu ceilalți.

În cadrul Strategiei privind drepturile persoanelor cu handicap, Comisia Europeană s-a angajat să continue să colaboreze cu țările UE și cu Parlamentul pentru a contribui la asigurarea faptului că persoanele cu handicap se pot bucura de drepturile lor politice în mod egal cu ceilalți.

Activitățile Comisiei includ:

  • Colaborarea cu țările UE în cadrul Rețelei europene de cooperare privind alegerile pentru a asigura faptul că persoanele cu handicap pot juca un rol deplin în alegeri, atât în calitate de alegători, cât și de candidați;
  •  Colaborarea cu această rețea și cu țările UE în vederea publicării, până la sfârșitul anului 2023, a unui ghid de bune practici electorale pentru alegeri mai accesibile;
  • Propunerea de măsuri pentru a asigura faptul că cetățenii cu handicap au la dispoziție informații accesibile privind condițiile și normele detaliate pentru înregistrarea ca alegător sau candidat, în cadrul propunerilor sale de revizuire a legislației privind drepturile cetățenilor mobili ai UE de a vota și de a candida la alegerile europene și municipale;
  • Încercarea de a răspunde nevoilor persoanelor cu handicap într-un compendiu privind votul electronic;
  • Utilizarea programului UE „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” pentru a ajuta mai multe persoane cu nevoi diferite să joace un rol activ în democrațiile noastre.

Pentru alegerile europene din 2024, eforturile Comisiei de promovare a prezenței la vot și a participării se vor concentra, de asemenea, asupra persoanelor cu handicap.

Rețeaua de cooperare europeană privind alegerile, un grup format din experți din țările UE, joacă un rol esențial în schimbul de bune practici electorale, cum ar fi secțiile de votare, buletinele de vot și mașinile de vot accesibile și furnizarea de informații adaptate, precum și modalități specifice de vot pentru alegătorii cu handicap. Comisia va continua să utilizeze rețeaua pentru a sprijini persoanele cu handicap în exercitarea dreptului de vot. Aceasta include elaborarea de referințe comune și de sfaturi practice. Dar cu toții putem contribui la conștientizarea faptului că vocea persoanelor cu handicap contează la fel ca a tuturor celorlalți.

Alte știri

Nicio știre relevantă în ultimele șase luni.

Distribuiți pagina