Navigációs útvonal

Mozgásban az ifjúság

A „Mozgásban az ifjúság” olyan átfogó szakpolitikai kezdeményezések összessége, amelyek témája az európai fiatalok oktatása és foglalkoztatása. A 2010-ben indított kezdeményezés részét képezi az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésre irányuló Európa 2020 stratégiának.

Célok

A „Mozgásban az ifjúság” célja, hogy javuljon a fiatalok oktatása és foglalkoztathatósága, csökkenjen a fiatal munkanélküliek jelenleg magas száma és növekedjen a fiatalok foglalkoztatási rátája. Mindez összhangban áll azzal a átfogóbb uniós célkitűzéssel, hogy a munkaképes (20–64 év közötti) lakosság 75%-a álljon munkaviszonyban. A „Mozgásban az ifjúság” említett céljainak megvalósítása érdekében az EU:

 • az oktatást és a képzést hozzá kívánja igazítani a fiatalok szükségleteihez,
 • több fiatalt kíván arra buzdítani, hogy az uniós ösztöndíjak kínálta lehetőségekkel élve tanuljon vagy végezzen szakmai gyakorlatot külföldön,
 • arra ösztönzi az uniós tagállamokat, hogy hozzanak intézkedéseket az oktatás és az elhelyezkedés közötti átmenet megkönnyítésére.

Módszerek

 • Szakpolitikai koordináció, melynek célja az uniós és tagállami szinten meghozandó intézkedések meghatározása és ösztönzése
 • Fiataloknak szóló konkrét programok: pl. az uniós munkaerő-piaci mobilitást megcélzó „EURES – Az első EURES-állásod” elnevezésű előkészítő intézkedés, vagy a fiatal vállalkozóknak az európai Progress mikrofinanszírozási eszköz segítségével nyújtott megnövelt támogatás.

Miért fontosak a fiatalok?

 • Az Unióban kb. 5,5 millió munkanélküli fiatal él. Ez azt jelenti, hogy öt 25 év alatti fiatalból egy nem talál munkát.
 • A munkanélküliségi ráta a fiatalok körében meghaladja a 20%-ot. Ez az arány az összes korcsoportra vonatkozó százalék több mint duplája, és közel a háromszorosa a 25 év felettiek körében mért munkanélküliségi rátának.
 • 7,5 millió 15 és 24 év közötti fiatalnak sem munkája nincs, sem pedig oktatásban vagy képzésben nem vesz részt.

A „Mozgásban az ifjúság” weboldala bővebb információkkal szolgál és hasznos linkeket tartalmaz azon fiatalok számára, akik a külföldi tanulás, szakmai gyakorlat vagy munkavállalás iránt érdeklődnek.

Több lehetőséget a fiataloknak kezdeményezés – intézkedések az ifjúsági munkanélküliség csökkentése céljából.

  Link ajánlása

 • a Twitterrel a Facebookon Megosztás a Google+-on