Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Hur man hanterar diskriminering på arbetsplatsen



Inledning

Du har rätt till lika möjligheter! Rättvis behandling är en grundläggande rättighet i EU. Det är olagligt att diskriminera någon på grund av kön, ålder, funktionsnedsättning, ras eller etniskt ursprung, religion, övertygelse eller sexuell läggning.   

Jämställdhet i arbetslivet

Det har funnits lagar om lika rättigheter för kvinnor och män sedan Europeiska gemenskapens allra första dagar.  

Sedan 1970-talet har totalt 13 rättsakter antagits för att se till att kvinnor och män behandlas lika och rättvist på jobbet.  

Reglerna omfattar många områden, bland annat likabehandling när man söker jobb, likabehandling på arbetsplatsen, skydd av gravida arbetstagare och ammande mammor och rätt till mamma- och föräldraledighet.  

Miljontals kvinnor och män i hela Europa drar nytta av de här rättigheterna varje dag – men få av dem vet att EU ligger bakom reglerna!  

Skydd mot andra typer av diskriminering

År 2000 kompletterades lagarna om lika rättigheter för kvinnor och män med ny EU-lagstiftning, som förbjuder diskriminering på andra grunder. Enligt de här reglerna är det olagligt att diskriminera någon på grund av  

  • ras eller etniskt ursprung
  • religion eller övertygelse 
  • funktionsnedsättning
  • sexuell läggning
  • ålder.  

De här fem områdena är tillsammans med könsdiskriminering upptagna i Lissabonfördraget som områden där EU kan agera för att förhindra diskriminering.  

Naturligtvis kan diskriminering förekomma av andra skäl, t.ex. på grund av civilstånd, inkomstnivå eller var man bor. Diskriminering kan också förekomma till följd av en blandning av olika skäl, som en persons ålder och kön (t.ex. kan äldre kvinnor vara särskilt utsatta för orättvis behandling på arbetsmarknaden).    

Lagarna för att skydda människor mot diskriminering på grund av ras och etniskt ursprung omfattar inte bara arbetslivet utan även andra områden i vardagen där det kan förekomma orättvis behandling, t.ex. i skolan, bostadssektorn och vården eller när det gäller tillgång till varor och tjänster, t.ex. orättvis behandling i butiker, restauranger och hotell.  

Alla EU-länder är skyldiga att följa jämlikhetsreglerna och de länder som ansluter sig till EU måste också följa dem. 

EU:s lagstiftning om likabehandling garanterar att alla som bor och arbetar i EU har ett visst minimiskydd, men EU-länderna kan anta strängare regler om de vill.  

Läs mer

Här kan du läsa mer om dina rättigheter och skyldigheter enligt EU-lagstiftningen och se vart du kan vända dig i ditt land för att få råd eller information

Lagstiftningen har stor betydelse för jämlikhetsarbetet, men vi måste göra mer. EU stöder därför en rad åtgärder för att bekämpa diskriminering. Det handlar bl.a. om finansiering av olika projekt, forskning och stöd till informationskampanjer.

Dela den här sidan