Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Bekæmpelse af forskelsbehandling på arbejdspladsen



Indledning

Du har ret til lige muligheder! Retfærdig behandling er en grundlæggende rettighed i Den Europæiske Union. Det er ulovligt at forskelsbehandle på grund af en persons køn, alder, handicap, etniske eller racemæssige oprindelse, religion, tro eller seksuelle orientering.   

Ligebehandling af kvinder og mænd

Der har eksisteret love om lige rettigheder for kvinder og mænd siden Det Europæiske Fællesskabs meget tidlige dage.  

Siden 1970'erne er der vedtaget i alt 13 retsakter med det formål at sikre, at kvinder og mænd får en retfærdig og lige behandling på arbejdspladsen.  

Disse regler dækker en række områder, herunder ligebehandling, når der ansøges om et job, ligebehandling på arbejdspladsen, beskyttelse af gravide og ammende mødre samt ret til barselsorlov og forældreorlov.  

Millioner af kvinder og mænd i hele Europa nyder godt af disse rettigheder hver dag — men kun få ved, at Den Europæiske Union står bag disse regler!  

Bekæmpelse af andre former for forskelsbehandling på arbejdspladsen

Reglerne om lige rettigheder for kvinder og mænd blev suppleret med ny EU-lovgivning i 2000, som forbyder forskelsbehandling af andre grunde. I henhold til disse nye regler er det ulovligt at forskelsbehandle nogen på grund af deres:  

  • race og etnisk oprindelse
  • religion og tro 
  • handicap
  • seksuelle orientering
  • alder  

Disse fem områder for forskelsbehandling er sammen med kønsdiskrimination medtaget i Lissabontraktaten som områder, hvor EU kan gribe ind for at forhindre forskelsbehandling.  

Der kan naturligvis forekomme forskelsbehandling af andre årsager, f.eks. fordi en person er gift eller ej, eller på grund af vedkommendes indkomstniveau eller på grund af, hvor den pågældende bor. Forskelsbehandling kan også forekomme som følge af en blanding af forskellige årsager, f.eks. på grund af en persons alder og køn (f.eks. kan ældre kvinder være særligt sårbare over for uretfærdig behandling på arbejdsmarkedet).    

Reglerne om beskyttelse af mennesker mod forskelsbehandling på grund af deres race og etniske oprindelse omfatter ikke kun beskæftigelse, men også andre områder af dagligdagen, hvor der kan forekomme uretfærdig behandling, f.eks. i skoler, boligsektoren, sundhedspleje eller adgang til varer og tjenesteydelser, f.eks. uretfærdig behandling i butikker og på restauranter og hoteller osv.  

Alle lande i EU er forpligtet til at følge disse ligestillingsregler. Lande, der bliver medlemmer af EU, skal også overholde disse regler. 

EU's ligestillingslovgivning garanterer alle, der bor og arbejder i EU, en vis minimumsbeskyttelse. Landene kan gå videre og vedtage endnu stærkere retlige foranstaltninger.  

Yderligere oplysninger

Via linkene nedenfor kan du få mere at vide om dine rettigheder og pligter ifølge EU's lovgivning om ligestilling og ligebehandling og se, hvor du kan få rådgivning og yderligere information i Danmark og andre EU-lande

Lovgivning spiller en vigtig rolle i indsatsen for ligebehandling, men der skal mere til. EU støtter derfor en lang række initiativer til at bekæmpe forskelsbehandling, f.eks. ved at finansiere projekter, gennemføre forskning og støtte oplysningskampagner.

Del denne side