Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Anna Marzec-Bogusławska, direktör för Polens nationella aidscentrum

Anna Marzec-Bogusławska, direktör för Polens nationella aidscentrum

Det som på 1980-talet innebar en dödsdom är idag ofta en hanterbar kronisk sjukdom. Situationen när det gäller hiv och aids har förändrats dramatiskt tack vare politisk vilja, informationskampanjer, sprutbytesprogram, forskning och bättre vård. 

Många av de senaste tio årens resultat har vi fått tack vare Dublinförklaringen och insatserna från de länder som undertecknade förklaringen. Efter Dublin- och Vilniusförklaringarna från 2004 tog EU-kommissionen fram en strategi mot hiv/aids i EU och grannländerna och lade sedan fram två meddelanden och tre handlingsplaner (för åren 2006–2009 och 2009–2013).

Men trots framstegen fortsätter sjukdomen att orsaka stort lidande för människor i hela världen. Det finns behandling men inget botemedel, och hiv/aids är därför fortfarande ett samhällsproblem och ett allvarligt hot mot folkhälsan.

Till skillnad från övriga världen ökar antalet nyupptäckta hivfall i hela Europa, särskilt bland män som har sex med män. De stod för 42 procent av de nya fallen 2013. I EU- och EES-länderna får dessutom 47 procent av de smittade en sen diagnos. Det innebär att många inte vet om att de har hiv. Det är också få som testar sig, ofta på grund av att rädslan för stigmatisering och diskriminering.

Vi kan inte slå oss till ro. Vi kanske har vunnit några slag men kampen mot aids är långt ifrån slut.

Därför har kommissionen förlängt handlingsplanen mot hiv/aids till 2016 för att skapa kontinuitet i EU:s åtgärder. Men vi måste alla göra vad vi kan. Vi måste nå ut till de människor som är svårast att nå och som löper störst risk – män som har sex med män, invandrare och sprutnarkomaner. Och vi måste upplysa alla andra om att de inte är immuna: 30 procent av hiv/aids-infektionerna drabbar heterosexuella.

Om vi vill att våra barn och ungdomar ska växa upp som en aidsfri generation måste vi kavla upp ärmarna. Målet – att utrota denna förödande sjukdom – kan endast nås om hiv/aids fortfarande ses som en viktig politisk fråga och man tar smittskyddet på stort allvar i hela Europa.

HIV/AIDS

Mer om detta ämne