EU-kampanjer mot rökning

Nästan var tredje europé röker, och rökning är fortfarande den största enskilda orsaken till dödsfall och sjukdomar som går att förebygga. Ungefär var tredje rökare har försökt sluta det senaste året.

Utöver de allmänna åtgärderna mot tobak har EU-kommissionen länge arbetat med förebyggande åtgärder och hjälp att sluta röka.

De senaste åren har man drivit flera antirökkampanjer.

Ex-rökare är ostoppbara (2011–2013)

Logotyp

Målgrupp

Rökare i åldern 25–34 år (=28 miljoner i EU)

Mål

  • Uppmuntra och hjälpa rökare att sluta
  • Upplysa om farorna med tobak
  • Bidra till EU-kommissionens långsiktiga mål om ett rökfritt Europa

Coach på nätet

En central del i kampanjen var iCoach, en digital plattform för hälsocoachning som hjälper människor att sluta röka i sin egen takt.

Du kan fortfarande använda iCoach, som du hittar på Facebook. Hjälpen är gratis och finns på alla officiella EU-språk. Programmet analyserar dina rökvanor och skickar varje dag skräddarsydda tips.

iCoach som app

Länk till appen mobilappQR-kod till appen
QR-kod

Nyheter och evenemang

I kampanjen ingick också nationella evenemang Visa översättning av föregående länk English (en) för allmänhet och press.

Fakta och grafik om kampanjen

grafik

TV-inslag 2013

systersonpappa
Min systerMin sonMin pappa

EU och FC Barcelona bildar lag mot rökning

Sluta röka med Barca

Help – För ett liv utan tobak (2005–2010)

Den tidigare kampanjen Help – För ett liv utan tobak Visa översättning av föregående länk English (en) (2005–2010) handlade om förebyggande åtgärder, sluta röka-råd och passiv rökning, och vände sig till unga mellan 15 och 25 år.