Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

Prof. Thomas Platzek, preşedintele Comitetului ştiinţific pentru siguranţa consumatorilor

Prof. Thomas Platzek, preşedintele Comitetului ştiinţific pentru siguranţa consumatorilor

În aprilie 2013, au fost aleşi la Luxemburg, pentru un mandat de trei ani (2013-2016), noii membri ai Comitetului ştiinţific pentru siguranţa consumatorilor (CSSC). Acest comitet, activ din momentul menţionării sale în directiva din 1968 privind produsele cosmetice, va continua să prezinte Comisiei Europene, aşa cum a făcut în ultimele patru decenii, avize ştiinţifice privind siguranţa produselor cosmetice. CSSC joacă, de asemenea, un rol important în noul regulament privind produsele cosmetice , care va intra în vigoare în iulie 2013.

Membrii comitetului pdf sunt selectaţi de Comisia Europeană ca experţi independenţi, pe baza unei experienţe ştiinţifice remarcabile, printr-o cerere de exprimare a interesului.

Având în vedere că reprezentanţii sectorului industrial participă la proiectele actuale de cercetare care au ca obiect ingredientele din produse şi metode alternative de testare, există preocuparea că unele segmente ale societăţii civile ar putea să considere că există un conflict de interese în ceea ce priveşte implicarea membrilor comitetului în proiecte la care iau parte şi experţi din industria de profil (platforme de cercetare public-privat). Normele care reglementează funcţionarea comitetului vizează evitarea dihotomiei dintre independenţa şi excelenţa sa ştiinţifică, astfel încât interesele care trebuie declarate să nu implice neapărat existenţa unui conflict de interese.

Comitetul îşi desfăşoară activitatea în interesul public şi adoptă deciziile prin vot majoritar în urma unor discuţii la nivel de colegiu - un element esenţial pentru stimularea şi echilibrarea dezbaterii ştiinţifice şi pentru garantarea independenţei rezultatelor ştiinţifice (deciziile nu sunt luate niciodată individual). Opiniile minoritare sunt, de asemenea, consemnate.

În ultimii ani, comitetul a evaluat siguranţa a numeroase produse: vopsele de păr, parfumuri, dispozitive de bronzare articială, filtre UV, apa oxigenată din produsele pentru albirea dinţilor şi conservanţi. În prezent, activitatea comitetului se axează pe nanomateriale.

Una din principalele provocări din anii următori va consta în evaluarea siguranţei ingredientelor care erau testate, înainte, pe animale. Testele pe animale fiind acum interzise , trebuie găsite şi dezvoltate metode de testare adecvate recurgând la metode alternative, în ciuda faptului că astfel de metode nu există încă pentru toţi parametrii toxicologici urmăriţi. Ingredientele nanomaterialelor reprezintă o altă provocare. Acestea trebuie evaluate, deşi niciuna din metodele alternative validate pentru substanţele chimice tradiţionale nu a fost validată pentru nanomateriale. Comitetul va depune toate eforturile pentru a face faţă acestor situaţii.

Provocările menţionate vor stimula cercetarea şi investigaţiile în domeniile respective, acestea constituind însuşi fundamentul progresului ştiinţific. CSSC va fi în prima linie pentru a le garanta cetăţenilor Uniunii Europene un nivel ridicat de siguranţă şi protecţie a sănătăţii, permiţând, în acelaşi timp, ca ştiinţa şi inovarea să contribuie în mod esenţial la încurajarea competitivităţii şi creşterii economice în Europa.

Mai multe pe această temă