Изпратете на приятел
RSS
google +
Версия за печат

От проф. Томас Плацек, председател на Научния комитет по безопасност на потребителите

От проф. Томас Плацек, председател на Научния комитет по безопасност на потребителите

През април 2013 г. в Люксембург бяха избрани нови членове на Научния комитет по безопасност на потребителите (НКБП) за периода 2013-2016 г. Този комитет, който работи от своето споменаване в Директивата за козметичните продукти през 1968 г., ще продължи дългата 4 десетилетия традиция на комитетите да дават на Европейската комисия научни съвети относно безопасността на козметичните изделия. НКБП играе също така важна роля в новия регламент за козметичните продукти , който ще влезе в сила през юли 2013 г.

Членовете на комитета pdf се подбират от Европейската комисия като независими експерти въз основа на техните забележителни научни познания и опит чрез публична покана за изразяване на интерес.

Тъй като промишлеността участва в настоящи изследвания на продуктови съставки и алтернативни методи, някои групи от гражданското общество се опасяват, че може да има конфликт на интереси във връзка с участието на членове на комитета в съвместни проекти с експерти от сферата на промишлеността (публично-частни изследователски платформи). Дейността на Комитета се регламентира, за да се избегне разделение между високи научни постижения и независимост, така че наличието на интерес, който трябва да бъде деклариран, не означава непременно наличие на конфликт на интереси.

Комитетът работи в интерес на обществото и взема решенията си с мнозинство чрез колегиална дискусия — ключ към провеждането на балансиран научен дебат и към гарантирането на независимост на научните резултати (не се вземат еднолични решения). Мненията на малцинството също се отбелязват.

През последните години Комисията оценява безопасността на множество съставки: бои за коса, аромати, средства за придобиване на изкуствен тен, ултравиолетови филтри, водороден пероксид в продукти за избелване на зъбите и консерванти. В момента работата на Комитета е съсредоточена върху наноматериалите.

Едно от основните предизвикателства през следващите години ще бъде оценката на безопасността на съставките, които преди са били тествани върху животни. Тъй като изпитванията върху животни вече са забранени , е необходимо разработване и намиране на подходящ вид тестване чрез използване на алтернативни методи въпреки факта, че не за всички крайни точки съществуват такива методи. Друго предизвикателство са съставките от наноматериали, които трябва да бъдат оценени, въпреки факта, че нито един от достъпните в момента валидирани алтернативни методи за конвенционални химични вещества не е специално валидиран за наноматериали. Комитетът е готов да отговори на тези предизвикателства.

Те ще доведат до засилване на научните изследвания и проучванията в тези области, а това е основата на научния напредък. НКПБ ще играе водеща роля в гарантирането на високо равнище на безопасност и защита на здравето на гражданите, като в същото време ще даде възможност на науката и иновациите да допринесат за насърчаване на конкурентоспособността и икономическия растеж в Европа.

Още по темата