Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Şomaj

Dacă deveniţi şomer în UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia, vi se aplică normele următoare.

Unde puteţi solicita indemnizaţii de şomaj?

Trebuie să vă înregistraţi pe lângă agenţiile de ocupare a forţei de muncă şi să solicitaţi indemnizaţii de şomajîn ţara în care aţi lucrat ultima dată, cu excepţia situaţiei în care locuiţi în altă ţară. 
Căutaţi aici o instituţie de contact

Dacă locuiţi în altă ţară

  • Dacă locuiți în altă țară din UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția și reveniți acolo în fiecare zi sau cel puțin o dată pe săptămână, trebuie să vă înregistrați și să solicitați indemnizații de șomaj pe lângă agențiile de ocupare a forței de muncă din țara în care locuiți. Aceasta este situația așa-numiților lucrători frontalieri. În plus, vă puteți înregistra și pe lângă agențiile de ocupare a forței de muncă din țara în care ați lucrat pentru a vă căuta un loc de muncă acolo, dar indemnizațiile vă vor fi plătite tot de către țara de reședință.
  • Dacă locuiți în altă țară din UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția, dar vă întoarceți acolo mai rar de o dată pe săptămână, puteți alege între țara de reședință și țara în care ați lucrat ultima dată pentru a vă înregistra pe lângă serviciile de ocupare a forței de muncă și pentru a solicita prestații în țara în care decideți să vă căutați un loc de muncă. De asemenea, ca măsură suplimentară, vă puteți înregistra pe lângă serviciile de ocupare a forței de muncă din țara care nu oferă prestațiile. În general, aceasta este situația lucrătorilor sezonieri.

Aflaţi care sunt drepturile dumneavoastră în fiecare ţară

Dacă sunteţi în şomaj parţial

Dacă sunteţi în şomaj parţial, ţara care are obligaţia de a vă plăti indemnizaţia de şomaj este întotdeauna cea în care lucraţi.

Cumularea perioadelor în care aţi lucrat în străinătate

Când prelucrează solicitarea dumneavoastră, instituţiile competente trebuie să ia în calcul şi perioadele în care aţi beneficiat de asigurare socială în alte ţări ale UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia, dacă acest lucru este necesar în vederea stabilirii indemnizaţiilor la care aveţi dreptul. Căutaţi aici o instituţie de contact

Indemnizaţiile de care beneficiaţi în perioada căutării unui loc de muncă în străinătate

Dacă vă aflaţi în căutarea unui loc de muncă în altă ţară a UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia, puteţi primi indemnizaţie de şomaj, în anumite condiţii, pe o perioadă de 3 luni (care se poate prelungi până la 6 luni). Aflaţi mai multe consultând rubrica întrebări frecvente.

Informaţii suplimentare

Pentru informaţii suplimentare consultaţi rubrica întrebări frecvente

Încă mai aveţi nevoie de ajutor?

Nu aţi găsit informaţia pe care o căutaţi? Aveţi o problemă de rezolvat?

Citiți mai multe despre drepturile dumneavoastră privind securitatea socială și asistența medicală în alte țări din UE (site-ul „Europa ta”)
Adresați o întrebare serviciului Europe Direct 00800 6 7 8 9 10 11
Rezolvați problemele pe care le întâmpinați în relația cu administrațiile naționale prin intermediul SOLVIT
Obțineți consultanță juridică de la serviciul „Europa ta – Consiliere”

Nicio știre relevantă în ultimele șase luni.

Distribuiți pagina