Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

Arvioinnit ja vaikutustenarviointi

© Shutterstock



Komissio tekee arviointeja ja vaikutustenarviointeja kaikesta politiikastaan ja rahastoistaan, myös työllisyyden, osaamisen, sosiaaliasioiden ja osallisuuden aloilla. Arviointien tekemisessä noudatetaan paremman sääntelyn periaatteita ja suuntaviivoja.

Uusien aloitteiden arviointi

Komissio arvioi uusien aloitteiden odotetut ympäristövaikutukset sekä sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset.

Arvioinnissa käsitellään erityisesti aloitteen vaikutuksia työllisyyteen ja työoloihin, sosiaaliseen suojeluun ja osallisuuteen, osaamiseen sekä työterveyteen ja -turvallisuuteen (ks. paremman sääntelyn välineistön luku 3).

Johdon ja työntekijöiden edustajilla eli työmarkkinaosapuolilla on erityinen rooli vaikutustenarviointiprosessissa. Niitä kuullaan kaikista sosiaalipoliittiseen lainsäädäntöön liittyvistä uusista eurooppalaisista sosiaalisista aloitteista pakollisen kaksivaiheisen kuulemismenettelyn kautta.

Jo käytössä olevien politiikkojen ja rahastojen arviointi

Komissio arvioi jo käytössä olevien politiikkojen ja rahastojen osalta, missä määrin EU:n toimet ovat onnistuneet, ja ehdottaa tarvittaessa parannuksia (ks. paremman sääntelyn välineistön luku 6).

Lisäksi komissio antaa EU-maille ohjausta ja tukea, jotta ne voivat seurata ja arvioida Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahaston (FEAD) toimintaa kansallisella tasolla.

Tällä varmistetaan, että tiedot ovat johdonmukaisia ja vertailukelpoisia, ja autetaan jäsenmaita toimittamaan laatuanalyysejä, seurantatietoja ja arviointeja.

Kerro mielipiteesi!

Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto haluaa kuulla kansalaisten näkemyksiä parhaillaan valmisteilla olevista politiikoista sekä rahastoista ja aloitteista. Näkemyksiä voi esittää ”Kerro mielipiteesi” -portaalissa.

Lisätietoa

Kaikki työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioita koskevat komission arvioinnit ja vaikutustenarvioinnit ovat saatavilla kohdassa ”Asiakirjoja”.

Komission teettämät tutkimukset, jotka tukevat näitä arviointeja ja vaikutustenarviointeja, ovat saatavilla julkaisuluettelosta.

Jaa tämä sivu