Evaluatie en effectbeoordeling
Voor de evaluaties en effectbeoordelingen van het beleid en de fondsen voor werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie volgt de Commissie de beginselen en richtsnoeren voor betere regelgeving.
Alle geplande en lopende evaluaties en effectbeoordelingen op dit gebied zijn te vinden op de EU-website Geef uw mening. Alle afgeronde evaluaties en effectbeoordelingen op het gebied van werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie sinds 2014 zijn hieronder te vinden onder “gerelateerde documenten”.
Ons departement behandelt ook enkele evaluaties en effectbeoordelingen op het gebied van onderwijs en opleiding.
Volgens de richtsnoeren voor betere regelgeving moet onder meer de werkgelegenheids- en sociale impact van beleid en fondsen worden geëvalueerd. Het is belangrijk dat de gevolgen voor de werkgelegenheid, arbeidsvoorwaarden, sociale bescherming, inclusie, vaardigheden en gezondheid en veiligheid op het werk grondig worden geëvalueerd.
Bij de effectbeoordelingen spelen vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers (de sociale partners) een grote rol:
- Zij worden geraadpleegd over elk nieuw Europees initiatief in verband met sociale wetgeving via een verplichte raadpleging in twee fasen.
- De Commissie kan een evenredige effectbeoordeling uitvoeren als de sociale partners voorstellen een onderlinge overeenkomst uit te voeren waarvan aanzienlijke gevolgen worden verwacht. Het gaat hierbij om akkoorden op EU-niveau tussen de sociale partners die verband houden met de sociale wetgeving.
- Over de ontwikkelingen op EU-niveau die sociale implicaties hebben, worden de comités voor de sectorale sociale dialoog geraadpleegd.
Studies die de Europese Commissie laat uitvoeren ter onderbouwing van evaluaties en effectbeoordelingen op het gebied van werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie, zijn op de website te vinden in de catalogus.
De Commissie geeft de EU-lidstaten ook richtsnoeren en ondersteuning voor het toezicht op en de evaluatie van het Europees Sociaal Fonds (ESF) en het Europees Fonds voor de meest behoeftigen (FEAD). Op deze manier zorgt de Commissie voor consistente en vergelijkbare gegevens, en helpt ze de lidstaten om degelijke analyses, toezichtgegevens en evaluaties te leveren.