Zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Podpora ljudem, ki bežijo pred vojno v UkrajiniEvropa je enotna vse od prvega dne neupravičene ruske agresije proti Ukrajini, ki je brez primere.

Ljudem, ki iščejo zatočišče, zagotavljamo podporo in pomagamo tistim, ki iščejo varno pot domov. 

EU bo Ukrajini še naprej zagotavljala izdatno politično, finančno in humanitarno pomoč ter uvajala ostre sankcije proti Rusiji in tistim, ki so vpleteni v vojno.  

Prizadevamo si tudi za hitro in učinkovito vključevanje ljudi, ki so pobegnili pred vojno, na trg dela. 

Poleg tega je Evropska komisija države članice finančno podprla pri sprejemanju ljudi, ki bežijo iz Ukrajine

Finančna sredstva za podporo ukrajinskim beguncem

Kohezijski ukrep za begunce v Evropi (CARE) je državam članicam omogočil kar največjo prožnost pri uporabi razpoložljivih sredstev kohezijske politike za obdobje 2014–2020 za ukrepe v podporo ljudem, ki zaradi ruske invazije bežijo iz Ukrajine.

Za izpolnjevanje teh novih potreb bi se lahko takoj uporabila tudi sredstva REACT-EU za leto 2022 v višini 10 milijard evrov. Poleg tega je Komisija predhodno financiranje v okviru REACT-EU povečala za 3,5 milijarde evrov

ter dodatno poenostavila uporabo sredstev za izpolnjevanje takojšnjih potreb beguncev, kot so hrana, osnovne življenjske potrebščine ter stroški nastanitve in prevoza.

To so pomembni koraki pri zagotavljanju, da imajo države članice zadostna sredstva za zadovoljitev vse večjih potreb po stanovanjih, izobraževanju in zdravstvenem varstvu.

Dostop ljudi, ki bežijo iz Ukrajine, do zaposlitve in usposabljanja

Od začetka ruske neizzvane vojne proti Ukrajini in zoper njene civiliste so milijoni ljudi iz Ukrajine zbežali v EU.

Doslej je na trg dela EU vstopilo le razmeroma majhno število delovno sposobnih oseb, vendar naj bi po pričakovanjih to število naraslo.

Zagotavljanje hitrega in učinkovitega vključevanja na trg dela je pomembno tako za gostiteljske skupnosti kot za ljudi, ki bežijo pred vojno, da si lahko ponovno uredijo življenje, nadalje razvijajo svoje spretnosti in navsezadnje podprejo obnovo v Ukrajini

Poleg tega sta izboljšanje obstoječih spretnosti in pridobivanje novih bistvena za uspešno udeležbo na trgu dela in v družbi.

EU zato na različne načine pomaga ljudem pri iskanju zaposlitve:

Komisija je na platformi Europass dala na voljo številna orodja v ukrajinščini. To bo ukrajinsko govorečim uporabnicam in uporabnikom pomagalo pri pripravi življenjepisa, preskušanju njihovih digitalnih spretnosti, pošiljanju prijav ter iskanju ponudb za zaposlitev in usposabljanje v EU.

Povej naprej