Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

Yhdessä esteettömyyden puolesta

Esteettömät tilat – sekä fyysiset että virtuaaliset – ovat ensimmäinen tärkeä askel matkalla kohti tasa-arvoa. Jos vammaiset henkilöt eivät voi käyttää julkista liikennettä, asioida kaupoissa, liikkua puistoissa ja käyttää verkkosivuja, heillä ei ole vapautta tehdä itse päätöksiä ja hallita omaa elämäänsä. Komission vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva kymmenvuotisstrategia perustuu nykyisiin EU-lakeihin, joilla on tarkoitus poistaa kaikkein perustavanlaatuisimmat ja samalla olennaisimmat esteet tasa-arvon tieltä.

Tekstin selkokielinen versio on saatavilla täällä.

Fyysisten ja virtuaalisten esteiden poistaminen

Pyörätuolissa istuva mies ja nainen hymyilevät toisilleen metrossa. Tekstissä sanotaan: yhdessä esteettömyyden puolesta, #EUDisabilityRights, #UnionOfEquality.

Miljoonilla vammaisilla henkilöillä on vaikeuksia matkustaa julkisella liikenteellä, päästä sisään rakennuksiin ja viettää aikaa julkisissa tiloissa, kuten rannoilla ja liikuntakeskuksissa. Virtuaalinen ympäristö on yhtä haastava.

Tämä voi estää heitä käymästä töissä, pääsemästä lääkärin vastaanotolle, viettämästä aikaa muiden ihmisten kanssa, tekemästä verkko-ostoksia, käyttämästä sosiaalista mediaa ja saamasta tärkeitä tietoja. He eivät välttämättä voi nauttia elämän perusasioista, jotka ovat monille meistä itsestäänselvyyksiä.

Nykyiset EU-lait, kuten esteettömyyttä koskeva eurooppalainen säädös ja vammaisten matkustajien oikeudet, ovat tuoneet edistystä. Työtä riittää kuitenkin yhä tehtäväksi.

Strategiassa esitellään joukko toimia, joilla poistetaan joitakin jäljellä olevia tasa-arvon esteitä.

  • Euroopan komissio perustaa vuonna 2022 eurooppalaisen AccessibleEU-resurssikeskuksen, jolla tuetaan esteettömyyspolitiikkojen täytäntöönpanoa eri puolilla EU:ta. Se tarjoaa tietoa ja hyviä käytäntöjä eri aloille. Tarkoituksena on varmistaa liikenteen, rakennusten, tiedon, audiovisuaalisen median ja tietoliikenneyhteyksien parempi saavutettavuus vammaisille henkilöille.
  • EU-maiden on huolehdittava siitä, että esteettömyys huomioidaan kaikilla aloilla, mukaan lukien toimissa, jotka koskevat siirtymää vihreämpään ja digitaaliseen talouteen. Tätä varten on myös koulutettava asiantuntijoita.
  • Komissio seuraa, miten nykyiset esteettömyyslait pannaan täytäntöön, millaisia puutteita täytäntöönpanossa on ja tarvitaanko uutta lainsäädäntöä.

Me kaikki voimme osaltamme parantaa esteettömyyttä ja toteuttaa lakeja käytännössä. Tarvitsemme arkkitehtejä suunnittelemaan innovatiivisia ja esteettömiä rakennuksia, insinöörejä rakentamaan leikkikenttiä, joissa kaikenlaiset lapset voivat leikkiä yhdessä, verkkosuunnittelijoita, jotka suunnittelevat vammaisille henkilöille soveltuvia verkkoympäristöjä, sekä työnantajia, jotka tekevät työpaikoista esteettömiä vammaisille työntekijöille. Tule mukaan rakentamaan osallistavampaa yhteiskuntaa.

Aiheeseen liittyvät uutiset

Ei uutisia tästä aiheesta kuuden viime kuukauden aikana.

Jaa tämä sivu