Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie

Samen voor toegankelijkheid

Toegankelijke ruimten – zowel fysiek als virtueel – is de eerste belangrijke stap naar gelijkheid. Als personen met een handicap geen toegang hebben tot transport, winkels, parken, websites, etc., dan hebben ze niet de vrijheid om hun eigen keuzes te maken en de regie over hun eigen leven te nemen. De tienjarige strategie voor de rechten van personen met een handicap van de Commissie bouwt voort op bestaande EU-wetgeving om de meest basis-, maar toch zeer aanzienlijke, hindernissen in gelijkheid te overkomen.

Klik hier voor een versie van deze tekst in eenvoudige taal.

Het overkomen van fysieke en virtuele barrières

Een man in een rolstoel en een vrouw die naar elkaar lachen in de metro. Tekst: Samen voor toegankelijkheid, #EUDisabilityRights, #UnionOfEquality.

Miljoenen personen met een handicap hebben moeite met het gebruik van transport, om toegang te krijgen tot gebouwen en om van openbare ruimten zoals stranden en sportcentra te genieten. De virtuele omgeving is net zo lastig.

Dit kan ervoor zorgen dat ze niet kunnen werken, niet komen naar medische afspraken, niet socialiseren, niet online kunnen shoppen, geen social media gebruiken en geen toegang kunnen krijgen tot de informatie die ze nodig hebben in het dagelijks leven. Ze genieten mogelijk niet de dagelijkse dingen in het leven die veel van ons voor lief nemen.

Met bestaande EU-wetgeving zoals de Europese toegankelijkheidswet en de rechten van reizigers met een handicap of beperkte mobiliteit is er progressie geboekt. Maar er moet nog steeds veel gebeuren.

De strategie bestaat uit een reeks acties om de resterende hindernissen voor gelijkheid te overwinnen.

  • De Europese Commissie start in 2022 het Europese centrum AccessibleEU om de implementatie van het toegankelijkheidsbeleid in de hele EU te steunen. Het zal voor verschillende sectoren informatie en goede praktijken bieden. Ons doel is om ervoor te zorgen dat personen met een handicap beter toegang krijgen tot o.a. transport, gebouwen, informatie, audiovisuele media en communicatie.
  • EU-landen moeten ervoor zorgen dat alle gebieden toegankelijk zijn, waaronder activiteiten die betrekking hebben tot de overgang naar een groenere en digitale economie en moet hiervoor professionals opleiden.
  • De Commissie kijkt naar hoe de bestaande toegankelijkheidswetgeving in de praktijk wordt gebracht, identificeert problemen en kijkt of er meer wetgeving nodig is.

We kunnen allemaal een rol spelen bij het verbeteren van de toegankelijkheid en de wetgeving een realiteit maken. We hebben architecten nodig om innovatieve en toegankelijke gebouwen te ontwerpen, ingenieurs om speeltuinen te bouwen voor kinderen met of zonder handicap zodat ze allemaal samen kunnen spelen, websiteontwerpers om online omgevingen te creëren die kunnen worden gebruikt door personen met een handicap en werkgevers om toegankelijke werkplekken te creëren voor collega's met of zonder handicap. Help mee met het bouwen van een inclusieve samenleving.

Relevant nieuws

Geen nieuws in de laatste zes maanden.

Delen