Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie

Samen voor rechten: de strategie voor personen met een handicap

Welkom bij Samen voor rechten, een campagne van de Europese Commissie om de rechten van personen met een handicap te promoten in Europa en daarbuiten.

87 miljoen
personen in de EU hebben een handicap
50%+
heeft last van discriminatie
50.8%
heeft een baan
40.9%
kan geen onverwachte kosten betalen
1 miljoen +
onder de 65 jaar wonen in tehuizen.

Ondanks de vooruitgang op veel punten, hebben personen met een handicap nog steeds moeite om toegang te krijgen tot gezondheidszorg, onderwijs, werk, vrijetijdsactiviteiten en de politiek.

Dit is niet slechts een probleem voor personen met een handicap of belangengroepen, maar voor de gehele samenleving.

Samen voor rechten heeft als doel dat iedereen zijn rechten kan uitoefenen en gelijkwaardig samen kan leven in een echte Unie van gelijkheid.

We willen personen met een handicap, hun ondersteunende netwerk en burgers laten zien wat de EU aan het doen is om ervoor te zorgen dat personen met een handicap hun rechten effectief kunnen uitoefenen.

De tienjarige strategie van de EU voor de rechten van personen met een handicap

Drie kinderen die blij samen aan het spelen zijn. Eén kind heeft syndroom van Down. Tekst: Samen voor rechten, #EUDisabilityRights, #UnionOfEquality.

De tienjarige strategie van de Europese Commissie heeft als doel het teweeg brengen van positieve veranderingen in de levens van personen met een handicap in de EU en daarbuiten. Niemand mag gediscrimineerd worden en iedereen moet hun rechten kunnen uitoefenen in een Unie van gelijkheid.  Ze moeten ook toegang hebben tot goed onderwijs, een baan kunnen vinden, kunnen reizen en keuzes kunnen maken zonder hindernissen. Deze strategie omvat concrete acties zodat personen met een handicap hun rechten volledig kunnen uitoefenen en dezelfde kansen krijgen in het leven als iedereen.
Lees meer.

Doe mee

Wij geloven dat personen met een handicap het recht hebben om zelf keuzes te maken over hun leven. Daarom is deze campagne in samenwerking met personen met een handicap en hun medestanders opgezet.

We moedigen iedereen aan om hieraan mee toe doen en zich in te schrijven voor onze maillijst voor de laatste updates over de campagne en materialen die je kunt aanpassen voor eigen gebruik.

Iedere stem maakt uit, iedere klik telt.

Sluit je aan bij onze gemeenschap en steun ons.

Maak kennis met onze kampioenen

Onze kampioenen zijn ambassadeurs van de campagne en promoten de campagne in heel Europa. Ze zijn influencers en personen met een handicap met hun eigen standpunt over de moeilijkheden waar zij tegenover staan en wat er gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat zij gelijke kansen krijgen.

Maak kennis met de kampioenen.

Media

Wil je ons verhaal vertellen? De campagne steunen of gewoon wat meer te weten komen? Je kunt materiaal en de mediatoolkit vinden in de Mediasectie.

Delen