breadcrumb.ecName

Οι πόλεις της Ευρώπης καταγράφουν επιτυχίες, υιοθετώντας πράσινες προσεγγίσεις

  • 22 Sep 2021
Ένα φάσμα εργαλείων και χρηματοδοτικής στήριξης διατίθεται ώστε να βοηθήσει τη μετάβαση πόλεων της Ευρώπης σε πιο πράσινη, πιο βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για οικολογικές δημόσιες συμβάσεις. Ορισμένες πόλεις αξιοποιούν ήδη στο έπακρο αυτά που προσφέρονται για να βελτιώσουν τις στρατηγικές τους σχεδιασμού της αστικής ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων έργων.
Οι πόλεις της Ευρώπης καταγράφουν επιτυχίες, υιοθετώντας πράσινες προσεγγίσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τις πόλεις για να γίνουν πιο πράσινες και πιο βιώσιμες, μέσω πολιτικών και χρηματοδότησης. Αυτά βοηθούν τους πολεοδόμους να επιτύχουν τους στόχους της ΕΕ σχετικά με την πράσινη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία.

 

Για παράδειγμα, η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 περιλαμβάνει ένα σχέδιο αποκατάστασης της φύσης προκειμένου να βοηθήσει τις αρχές των πόλεων να προβλέψουνλύσεις που βασίζονται στη φύση, οι οποίες να μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

 

Στο μεταξύ, η στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή παρέχει στήριξη για τις πόλεις ώστε αυτές να λάβουν μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

Ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, εγκρίθηκε, το 2020, ένα νέο Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία. Οι πόλεις, προωθώντας τις έννοιες της κυκλικής οικονομίας όσον αφορά τη διαχείριση πόρων, μπορούν να χαράξουν μια πορεία υπέρ μιας μεγαλύτερης βιωσιμότητας.

 

Η ΕΕ ανέπτυξε επίσης κριτήρια για τις δημόσιες συμβάσεις έτσι ώστε να παρέχει καθοδήγηση στις αρχές πώς να κινούν τη διαδικασία των «πράσινων» δημόσιων διαγωνισμών. Εξάλλου, ο νέος Χάρτης της Λειψίας περιλαμβάνει ένα έγγραφο για το πλαίσιο πολιτικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. 

 

Στο πλαίσιο του Αστικού θεματολογίου της ΕΕ, δημιουργήθηκαν τρεις πλειονομερείς εταιρικές σχέσεις με σκοπό την επικαιροποιηθεί και να βελτιωθεί η πρακτική της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης:

  • Η εταιρική σχέση για την κυκλική οικονομία
  • Η εταιρική σχέση για καινοτόμες και βιώσιμες δημόσιες συμβάσεις και
  • Η εταιρική σχέση για τη βιώσιμη χρήση γης και τις λύσεις που βασίζονται στη φύση.

Ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις ανέλαβαν συγκεκριμένες δράσεις με έντονη επικέντρωση στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη μέσω μίας ή περισσότερων τέτοιων εταιρικών σχέσεων. Επιπροσθέτως, έχουν σχεδιαστεί ολοκληρωμένες αστικές στρατηγικές με τη στήριξη του ΕΤΠΑ. Τα προγράμματα URBACT και Αστικές καινοτόμες δράσεις βοηθούν επίσης τις πόλεις να αναπτύξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

 

Πρωτοποριακές βιώσιμες λύσεις

 

Η ιταλική πόλη Μπολόνια, εμπνευσμένη από την εταιρική σχέση για τη βιώσιμη χρήση γης και τις λύσεις που βασίζονται στη φύση, άρχισε να αναθεωρεί το Γενικό σχέδιο πόλης της, το 2018. Το νέο σχέδιο ασπάζεται τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, ενώ παράλληλα προωθεί την αναγέννηση εδαφών και τη μείωση της άτακτης αστικής εξάπλωσης.

Η κατάληψη εδαφών, η επιφάνεια γης που χάθηκε λόγω της αστικής ανάπτυξης, αποτελεί πλέον τον νέο δείκτη αναφοράς για τον υπολογισμό των νέων μορφών αστικής ανάπτυξης στην πόλη. Το νέο πλαίσιο σχεδιασμού έχει, επίσης, ενθαρρύνει την αποκατάσταση και την αναγέννηση μη χρησιμοποιούμενων περιοχών και παλαιών κτιρίων.

 

Στο μεταξύ, η ολλανδική πόλη Haarlem είναι η συντονίστρια της εταιρικής σχέσης για καινοτόμες και υπεύθυνες δημόσιες συμβάσεις. Η πόλη έχει, επίσης, δημιουργήσει κέντρα τοπικής συνεργασίας, τα οποία επικεντρώνονται στην εκπόνηση στρατηγικών βιώσιμων δημόσιων συμβάσεων.

 

Οι δήμοι που είναι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό και τις δημόσιες συμβάσεις δεν έχουν πάντα αρκετούς υπαλλήλους που να ειδικεύονται σε θέματα συμβάσεων και το επίπεδο ικανοτήτων τους ενδέχεται να ποικίλει. Τα κέντρα βοηθούν να λυθούν αυτά τα προβλήματα, αντλώντας πόρους και εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να διασφαλίζεται η καλή ποιότητα στις πρακτικές δημοσίων συμβάσεων.

 

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας, η Maribor, έχει αναπτύξει έναν τρόπο να επιλέγει αστικές παρεμβάσεις με μεγάλο αντίκτυπο, οι οποίες να λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες.

Η πόλη ξεκίνησε να αναπτύσσει μια στρατηγική κυκλικής οικονομίας, μια πρωτοβουλία χρηματοδοτούμενη από το έργο Greencycle, το οποίο υποστηρίζεται από το ΕΤΠΑ.

 

Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, η Maribor υλοποιεί ένα έργο που αποκαλείται Urban Soil 4 Food, το οποίο έχει ως στόχο να μειωθεί ο όγκος βιολογικών αποβλήτων και απόβλητων κατασκευών που καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, αξιοποιώντας τα εν λόγω απόβλητα για την παραγωγή χώματος για κήπους, χώρους πρασίνου και μπαζών για εργοτάξια.

 

Τιθασεύοντας την αστική ζούγκλα

 

Η πόλη Prato στην Ιταλία έχει ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό να δώσει ώθηση στη βιωσιμότητα. Για παράδειγμα το έργο Piu' Prato βοηθάει στην εκ νέου ανάπτυξη της συνοικίας Macrolotto Zero της πόλης, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει περισσότερη ζωντάνια και οικονομική άνθιση.

 

Οι δράσεις του έργου περιλαμβάνουν την επαναχρησιμοποίηση εγκαταλειμμένων κτιρίων, την κατασκευή χώρων πρασίνου και την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας. Στο μεταξύ, το έργο Prato Urban Jungle έχει ως στόχο την αποκατάσταση της φύσης σε ορισμένες συνοικίες, μέσω της ανάπτυξης χώρων πρασίνου.

 

Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, συντονίζει την εταιρική σχέση για την κυκλική οικονομία. Ένα από τα επιτεύγματα της εταιρικής σχέσης είναι η ανάπτυξη μιας δέσμης 29 δεικτών απόδοσης για τον υπολογισμό της προόδου μιας πόλης στην πορείας της προς ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας.

 

Η πόλη έχει αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών για τη μείωση των αποβλήτων. Δημιούργησε εννέα μίνι σταθμούς ανακύκλωσης ώστε να διευκολύνει τους κατοίκους να απορρίπτουν μικρές ποσότητες αποβλήτων που είναι ογκώδη και επικίνδυνα, χωρίς να απαιτείται να έχουν δικό τους όχημα.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αξιοποίηση κυκλικών δημόσιων συμβάσεων και ειδικών στόχων και δεικτών